A világ legegészségesebb városai Európában vannak

2019. szeptember 07.
Bár Európában vannak a világ legegészségesebb városai, Budapest sajnos nincs köztük. Az észak-európai országok mellett Ausztrália és Kanada is jó helyezéseket ért el, Amerika viszont hazánkhoz hasonlóan nem szerepelt valami fényesen a felmérésben.

Köztudott, hogy bizonyos országokban jobbak az életkilátások és magasabb az átlagéletkor, mint más helyeken. Nem csak az befolyásolja egészségünket, melyik országban van az otthonunk, hanem az is, melyik városban élünk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a TripAdvisor és a CIA ténytárának adatait összegezték és vizsgálták, hogy ezek alapján alkossák meg a világ legegészségesebb városainak rangsorát. A világ nagyvárosait pontozták az egészségügyi lehetőségek, az edzőtermek elérhetősége és minősége, életkilátások, elhízás és a zöld területek szempontjából, majd a kapott pontszámok alapján alakult ki a rangsor.


Nem meglepő, hogy a legegészségesebb városok Észak-Európában találhatók. Ausztrália és Kanada is jól teljesített a rangsorban, ám Kelet-Európa és Amerika az ötvenes lista közepére és második felére tudott csak felférni. Budapest az 50. helyet szerezte meg. A maximális tíz pontból 5,31-et kapott az egészségügyi ellátottságra, 8,44-et az edzőtermekre, a napfény mennyiségére 2,93-at. Az életkilátásokra 5,72 pontot, a gyorséttermekre 7,87-et, az elhízásra 1,94-et, a szabadnapok számára 5,7-et, a magánélet-munka egyensúlyára 9,14-et, a levegő- és vízminőségre 4,85-öt, az zöldterületek méretére 4,6-ot, míg az elektromos autók töltőállomásaira 1,91 pontot gyűjtött.

Az viszont meglepő lehet, hogy Tokió csak a 49., London pedig csak a 40. helyen végzett. Ha valaki szeretne egy boldog, élhető és kellemes városba utazni legközelebb, úgy tűnik, Észak-Európa vagy Németország felé kell vennie az irányt.

A tíz legegészségesebb város a világon:
1. Amszterdam, Hollandia
2. Oslo, Norvégia
3. München, Németország
4. Rotterdam, Hollandia
5. Berlin, Németország
6. Tallin, Észtország
7. Bécs, Ausztria
8. Adelaide, Ausztrália
9. Helsinki, Finnország
10. Perth, Ausztrália

Forrás: Newsweek
Fotó: Unsplash