Úgy tűnik, egy kis fűszerrel éveket adhatunk az életünkhöz. A csípős chilipaprika ugyanis jelentősen csökkenti az olyan életveszélyes betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívinfarktus és a sztrók. Ám ehhez rendszeresen, legalább hetente négyszer kell fogyasztanunk.
Együk négyszer egy héten
Közel 23 ezer 35 éves vagy idősebb olasz férfit és nőt vontak be az olasz Mediterráneumi Neurológiai Intézet kutatásába. A vizsgálatban az alanyok étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon nyolc éven át. A kutatásból kiderült, hogy akiknek az ételei legalább heti négyszer chilit tartalmaztak, negyven százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szívrohamban, a sztrók és más agyi katasztrófák veszélye pedig 50 százalékkal csökkent.
A kapszaicinnek köszönhetjük
Bár még nem tudják pontosan, minek köszönhető ez a csodás hatás, a kutatók szerint a kapszaicinnek – ami a chili csípősségét is okozza – nagy szerepe van benne. Nagy mennyiségben a kapszaicin rendkívüli fájdalmakat és mérgezést okoz, ám alacsony mennyiségben, amennyi a chilipaprikában is található, stimulálja az idegrendszert és fokozza az anyagcsere működését, segíti az emésztést és csökkenti a vérnyomást. Ennek köszönhető, hogy akik gyakran fogyasztanak chilit, függetlenül attól, mennyire egészségesek az ételeik, jobb egészségnek örvendenek azokhoz képest, akik nem szeretik a csípős ételeket.
Az életmódtól függetlenül hat
A tanulmányból az is kiderült, hogy szinte minden krónikus betegség kialakulásának kockázatát csökkenti a chili. Akiknek genetikai hajlama van a diabétesz vagy a magas vérnyomás kialakulására, azok számára rendkívül hasznos lehet a chilipaprika fogyasztása. “Étkezhet valaki a hihetetlenül egészséges mediterrán étrend szerint, vagy táplálkozhat kevésbé egészségesen, a chilipaprika ugyanúgy kifejti előnyös védőhatását, függetlenül a többi életmódbeli tényezőtől” – magyarázta eredményeiket Marialaura Bonaccio, a kutatás vezetője.
Forrás: Insider
Fotó: Unsplash