Nem minden csokoládét szeret egyformán az agyunk

2019. szeptember 14.
A legtöbb ember szereti a csokoládét. Nem biztos, hogy annyira, mint Gombóc Artúr, és nem is minden fajtát. Egy friss kutatásból kiderült, nem mindegy, milyen csokoládéval kényeztetjük az agyunkat.

Van, aki a tejcsokoládét szereti, míg mások a feketét vagy a fehéret. Nem is beszélve a végtelen ízváltozatról, töltelékről és a fűszeres, chilis csokikról. Egy német kutatás azonban most igazolta, hogy nem minden csokoládé hat egyformán az agyra.

Az agyunk mindent elárul
A düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem kutatói EEG-vizsgálattal mérték a kutatásban résztvevők agyhullámait, hogy megértsék, mi történik az agyban, mikor valamilyen tevékenységért jutalmul csokoládét kaptak. Az EEG az elektromos impulzusokat képes mérni, melyet az idegsejtek az egymással való kommunikáció során használnak. Bizonyos tevékenységekhez az agy bizonyos területeit használjuk, így ilyenkor mérhető változások tapasztalhatók az agyi régiók elektromos aktivitásában. Az eszközt úgy kell elképzelni, mint egy sapkát, melyből rengeteg kicsi elektróda vezet ki, melyek a fejen érzékelik az elektromosságot, és ebből rajzolódik ki az agy területeinek munkája. Ha nagyon sokszor végeztetnek el egy feladatot, és mindig ugyanazok az eredmények születnek, a kutatók számára kirajzolódik az agyi tevékenység mintázata.

Az ostya senkit sem csigázott fel
A kutatásban résztvevőknek egyszerű választásos feladatot kellett elvégezniük. Három narancsszínű téglalapot mutattak nekik, melyek ajtókat jelképeztek a számítógép képernyőjén, és ezek közül kellett azt kiválasztaniuk, amelyik nyitva van. Ha kinyitottak egy ajtót, kiderült, mi a jutalmuk: egy tábla fehér- vagy tejcsoki vagy ehető ostyalap. A nyereményüket a vizsgálat végén kapták meg a résztvevők, akiket úgy választottak ki, hogy fele vizsgálati alany a fehércsokit, fele a tejcsokit szerette, míg az ostyalapot senki sem szerette jobban, mint a csokoládét.


Mikor az agyi aktivitásukat figyelték, a kutatók észrevették, hogy a megnyert csokoládé fajtája hatással van az agyi aktivitásukra. Az nem lepte meg a vizsgálat vezetőit, hogy az agyhullámok változása összefüggött azzal, csokoládé vagy ostyalap lapult-e az ajtó mögött, ám arra nem számítottak, hogy a csokoládé típusa ily mértékben befolyásolja az agyi tevékenységet.

Nem mindegy mit eszünk
A vizsgálat megmutatta, hogy mennyire fontos az egyéni ízlés abban, mit kapunk jutalmul. Annak, aki a fehér csokoládét szereti, hiába van kéznél tejcsoki vagy étcsokoládé, ha egy kis önjutalmazásra van szüksége, az agya nem lelkesedik annyira, mintha a kedvencéből majszolt volna el néhány kockával. A vizsgálat eredményei azért nagyon fontosak, mert az agy jutalmazó rendszerének jobb megértése segíthet az étkezési rendellenességek és a jutalmazással összefüggő függőségek, például a játékfüggőség hatékonyabb kezelési módszereinek kidologozásában. 


Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash