A rendszeres szex késlelteti a menopauzát

2020. január 19.
Már heti egy szexuális együttlét késlelteti a menopauza beköszöntét a nőknél. Ráadásul egy friss kutatás szerint nem is kell, hogy az örömszerzés partnerrel történjen, a maszturbációnak ugyanilyen jó hatása van.

Már számos tanulmányt készítettek a rendszeres szexuális élet előnyeiről, egy friss kutatás pedig most egy újabb jó pontot adott a listához. Az amerikai nők körében végzett felmérés szerint ugyanis a rendszeres szex késlelteti a menopauzát. Már heti egy alkalom is 28 százalékkal csökkenti annak esélyét, hogy túl korán beköszöntsön ez az állapot azokhoz a nőkhöz képest, akik csak havonta egyszer vagy még ritkábban gyakorolják a szex valamilyen formáját. Ugyanis nem csak a partnerrel történő együttlét bír ilyen jótékony hatással.


A kutatásba közel háromezer olyan 42 és 52 év közötti nőt vontak be, akiknél még nem állt be a menopauza, vagyis nem maradt még el a havi vérzésük huzamosabb ideig és még képesek voltak arra, hogy gyermekük foganjon. A kutatók kérdéseire válaszolva elmondták, milyen gyakran éltek szexuális életet a vizsgálatot megelőző hat hónapban. Ebbe beletartozott a szexuális érintés és előjáték, orális szex, a közösülés és a maszturbáció is. A kutatás elején a nők 78 százaléka volt férjezett vagy élt párkapcsolatban, 68 százalékuk élt együtt párjával. Az összes nő 64 százaléka gyakorolta a szex valamilyen formáját legalább egyszer egy héten.

Létezik egyáltalán a feromon?
A kutatók szerint a vizsgálat egyik legfőbb tanulsága, hogy megdőlt az a feltételezés, miszerint a férfi partner feromonjainak hatása lenne a menopauza időzítésére. Valójában “arra sincs meggyőző bizonyítékunk, hogy az emberi test egyáltalán előállít feromonokat, vagy hogy ezeket képes lenne érzékelni” – mondták a kutatók. Az eddigi kutatásokkal szemben az is kiderült, hogy azzal sincs összefüggésben a menopauza beköszönte, hogy házas-e egy nő vagy sem. “A legfőbb szerepe a genetikának van abban, mikor jön el a menopauza ideje egy nő életében” – szögezte le a kutatás vezetője. “A másik fele a dolognak számos tényező összessége: életmód, dohányzás és hány petesejttel születik valaki” – tette hozzá.

Az inaktivitástól a nagymama-hipotézisig
A korábbi kutatások azt feltételezték, hogy a test kiszámítja a teherbe esés esélyeit, és ettől függ, mikor jön el a menopauza. Ha valaki nem házas, szexuálisan nem aktív, a szervezet nem pazarolja az energiáját a petesejtek érlelésére. A másik magyarázat a menopauzára a nagymama-hipotézis volt, mely szerint így kerülte el az evolúció a nők generációja közötti konfliktust, és a nagymamák így az energiájukat az unokájuk gondozására és a lányuk segítésére tudták fordítani a saját gyerek nevelgetése helyett. A kutatók szerint azonban valószínűleg eleve a menopauza tünetei miatt csökken az együttlétek száma egy bizonyos kor után, hiszen a hüvelyszárazság és a diszkomfortérzet csökkentheti az örömöt.

Ne a menopauzától függjön a szex
“A menopauza elkerülhetetlen dolog egy nő életében, nincs olyan viselkedési minta, mellyel a reproduktív életszakasz megszűnése kikerülhető lenne, viszont az eredmények szerint esetleg kitolható egy kicsivel attól függően, milyenek a szexuális szokásaink” – szögezte le a kutatás vezetője, Dr. Megan Arnot, a Londoni Egyetem Antropológiai Tanszékének kandidátusa. “Nem teljesen értjük még, hogy mi a mechanizmusa ennek az összefüggésnek, ezért óva intünk mindenkit attól, hogy ebből azt a tanulságot vonja le, hogy teljesen lelassítja a menopauza megérkezését a szex, hiszen a kettő közötti kapcsolat biztosan nem ennyire egyszerű és evidens. Ennél sokkal több tényezőtől függ, melyek megismerésének még csak az elején vagyunk” – tette hozzá Dr. Arnot. Viszont a rendszeres szexuális aktivitásnak annyi pozitív hatása van a lelki és fizikai egészségünkre és általános közérzetünkre, hogy a menopauzától függetlenül megéri örömet szerezni magunknak, vagy a párunknak.

Forrás: Newsweek
Fotó: Unsplash