Frissítsük fel otthonunk stílusát: kezdjük a függönynél!

2020. január 05.
Ha az újévi elhatározásaink között szerepelt otthonunk felfrissítése, tökéletes bemelegítés a nagyobb munkálatok előtt a függönyök kreatív átalakítása. Lehet, hogy nem is lesz szükség ennél többre?!

Mielőtt belevetnénk magunkat a függönyök végtelen kínálatába, gondoljuk végig, milyen stílusú otthonra vágyunk. Képzeljük el a főbb vonalakat, gondoljuk végig otthonunk fényviszonyait, milyen hosszú függönyre vágyunk és szóba jöhetnek-e minták és színek. És ha a függönyeinket végül nem is változtatjuk meg, a karnis lecserelésével még mindig új színt és személyiséget vihetünk a helyiségeinkbe.

1. Próbáljuk ki a rolettát
A lakberendezők nem véletlenül rajonganak a rolettáért. Már az ókori Rómában is használták ezt a fajta árnyékolási technikát, ezért is nevezik római rolónak. Minimális átalakításra van csak szükség, ha úgy döntünk, rolettára cseréljük a régi függönyünket, ráadásul egyszerű tisztán tartani és a minimalista stílushoz is remekül illik.


2. Törjük meg fémmel a szürkeséget
A monokróm szürke trendje még az új évtizedben is velünk marad. Ám ha szeretnénk úgy megtörni az egyhangúságot, hogy közben nem sérül a helyiség stílusának egysége, a függönytartó lecserélése lesz a megoldás. Ha rezes-fémes karnisra cseréljük a meglévőt, finoman csempészhetünk egy kis csavart a látványba.

https://www.instagram.com/p/BuKk-0GlUph/

 

3. Otthonos melegség fa függönytartóval
Legalább olyan fontos a karnis a stílus szempontjából, mint maga a függöny. Ha az egyszerű, sima fehér függönyünkhöz karakteres fából készült tartót választunk, hihetetlenül dizájonossá tehetjük a lakásunkat.

 

 

https://www.instagram.com/p/BS3BNMeFxXi/

 

4. Térbeli függöny makraméval
A makramé technikával készült függöny nem egy egyszerű, síkbeli anyag az ablakunk elé lógatva. A különleges függöny játékos, térbeli struktúrát hoz létre, mely egyszerre illik a letisztult, minimalista otthonba, de a bohém, mozgalmas személyiséggel rendelkezők lakásába is.

5. Színek, minták, formák
Izgalmas hangulatot adhatunk a helyiségünknek, ha a megunt egyszínű függönyöket batikolt vagy batikolt hatású, színes, mintás darabokra cseréljük. Ha a szegését pompomok, zsinórozás vagy rojtok díszítik, az csak hab a tortán, hiszen ez az az eset, mikor a több biztosan nem kevesebb.

6. Szabaduljunk meg a függönytől
Végső soron az is hatalmas változást hozhat egy helyiség hangulatába, ha egyszerűen megszüntetjük a függönyöket. Ez különösen akkor nagyon jó választás, ha veszünk egy nagy levegőt és leszereljük a karnisokat is, illetve ha sok virágunk van, ám az ablakaink nem túl terjedelmesek. Így fokozhatjuk a  helyiségbe jutó fény mennyiségét is, amit biztosan meghálálnak majd a növényeink.

Forrás: Apartmant Therapy
Fotó: Unsplash