6 izgalmas pozsgáslevelű, amivel (még) nincs tele az Instagram

2020. február 02.
A világ egyre jobban megőrül a pozsgáslevelű növényekért, ami egyrészt teljesen érhető, másrészt egyre könnyebb különleges fajtákat találni. Mit keressünk, ha olyan növényre vágyunk, aminek a képeivel még nincs tele az Instagram?

Nagyon könnyű beleszeretni a pozsgáslevelű növényekbe. Egyszerűen gondozható, alapvetően igénytelen virágok, melyek növénygyűjtők számára is tökéletesek, ugyanakkor rendkívül dekoratívak és remekül mutatnak a közösségi oldalakon. A cikkünkben felsorolt fajtákkal ráadásul még nincs is tele az Instagram, így bármelyik pozsgás-gyűjtemény gyöngyszemei lehetnek.


Haworthia cooperi var. truncata
A haworthia törzs minden tagja csodálatos, a H. cooperi var. truncata viszont teljesen más szint. A Dél-Afrikában őshonos növény picike, szűk helyen is remekül érzi magát, így tökéletes szobanövény. Áttetsző, ablakos levelei kisebbek, mint a rokon fajoké, ezért terráriumokba és apró tárolókba is remek választás. Nem igényel különleges bánásmódot, ráadásul nem mérgező sem a kutyákra, sem a macskákra nézve, így állattartóknak is ajánlott.


A pandanövény
A Kalanchoe tomentosa nevű, puha és prémes levelű pozsgás növény Madagaszkáron őshonos. Pandanövényként vagy csokoládékatonaként is ismert. Természetes élőhelyén akár egy méter magasra is megnőhet, ám szobanövényként a fiatal és apró hajtásokat vásárolhatjuk meg. Állattartóknak viszont nem ajánlott, mivel mind a kutyákra, mind a macskákra mérgező.


Fekete kövirózsa
Az Aeonium arboreum nagyon hasonlít a legismertebb kövirózsa fajokra, ám levelei csodás sötétlilába játszanak, ráadásul akkorára megnőnek, mint egy rózsavirág. Rendkívül fényigényes növény, ráadásul a vízre és a kártevőkre is érzékeny, így csak akkor vállajuk be ezt a csodás pozsgáslevelűt, ha eleget tudunk foglalkozni vele.


Kék kréta
A Senecio serpens lassan növő növény, melynek levelei úgy néznek ki, mintha kék krétadarabok lennének. Elsősorban a szabadban érzi jól magát, ám cserépben az ablak mellett is szépen fejlődhet, ha elegendő fényhez és vízhez jut. Mivel a legtöbb pozsgáslevelűvel ellentétben elsősorban felfelé törekszik növekedés közben, így remekül kiegészítheti a gyűjteményünket. A kutyákra és macskákra viszont mérgező, ezért legyünk óvatosak vele.


A holdkő
A tojás alakú Pachyphytum oviferum, közkeletű nevén holdkő igen kedvelt a pozsgáslevelű növények rajongói körében. Rengeteg rokon fajtája létezik, ami megkülönbözteti őket, a virágjuk. Bármelyik típust is válasszuk, biztosítsunk számára elegendő fényt és vizet.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash