Nappali vagy családi tér: van különbség

2020. február 03.
Teljesen mindegy, mekkora lakásban élünk, minden egyes négyzetcentiméternek megvan a maga szerepe az otthonunkban. Ha a nappalit és a családi élet helyszínét nézzük, az alapján, hogyan és hol élünk, rendelkezhetünk egyikkel, másikkal vagy éppen mindkettővel. Elmondjuk, miért nem lesz a kettő mégsem automatikusan ugyanaz.

Ha felületesen nézzük, legyinthetünk: nincs valódi különbség egy nappali szoba és egy családi szoba között. Ám a szakemberek szerint a helyiségek berendezésénél nagyon is figyelembe kell venni, hogy ki lakik az adott lakásban, hiszen öt kulcsfontosságú elem különbözteti meg a kettőt egymástól.

Formalitás
Ha olyan családban nőttünk fel, ahol különösen vigyázni kellett a bútorok épségére, már kapizsgálhatjuk is, hogy mi az első különbség a nappali és a családi helyiség között. A nappalik alapvetően formális helyiségek, ahol a vendégeket fogadjuk, míg a család közös helyisége ennek pont az ellenkezője, a játék és lazítás helyszíne.


Funkció
Az első különbségből következik a második, a funkcióbeli eltérés. Az emberek a nappalit olyan helyiségnek látják, ami egy csendes oázis, az elvonulás és pihenés, kikapcsolódás helyszíne, így ennek megfelelően rendezik be. Olyan teret alkotnak, ahol nyugodtan lehet kávézni, olvasni, zenét hallgatni. A családi közös helyiségek ezzel szemben aktív tevékenységre alkalmas helyek, ahol videójátékozhat, társasozhat a család, megtalálhatók benne a kisebb-nagyobb gyerekek játékai. Ám a lakberendezők szerint ahogy egyre többet dolgoznak a szülők, úgy mosódik egybe a két funkció, hiszen a kevés szabadidőt minőségi együtt töltött időként igyekeznek felhasználni a családok.



Elhelyezkedés
A lakáson belül a nappali általában a bejárathoz közel kap helyet, hiszen a vendégek fogadása szempontjából így logikus. Ezzel szemben a család közös élettere az emeleten, hátrébb, a konyhához közelebb lehet, ez segíti a kommunikációt a családtagok között.

Dekoráció és bútorok
Mivel minden szobának megvan a maga funkciója, így ha ragaszkodunk a formális nappalihoz, általában szofisztikált bútorokkal rendezzük be, melyek inkább látványosak, mint praktikusak. Ezzel szemben a családi szobában a játéké a főszerep, nagy hangsúly jut a tárolóknak és a praktikumnak, hiszen egy olyan helyiségről van szó, ahol nagy a zsongás és élet. A sok takaró, párna, kényelmessé teszi ezt a helyiséget, és valószínűleg nem ide helyezzük el az értékes nagyanyai örökséget sem, hanem inkább a nappaliban.

Átjárás a szobák között
Mivel egyre népszerűbbek a nagy, nyitott terek, ezért ugyanannak a helyiségnek több funkciója is lehet egyszerre. Megvan a maga létjogosultsága a formális nappalinak és a kényelmes játszószobának is az otthonunkon belül, és nem is az a fontos, hogy minek nevezzük, a lényeg, hogy illeszkedjen az életstílusunkhoz és a lakás szolgálja a családot, ne a család a lakást.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash