Nappali vagy családi tér: van különbség

2020. február 03. |

Teljesen mindegy, mekkora lakásban élünk, minden egyes négyzetcentiméternek megvan a maga szerepe az otthonunkban. Ha a nappalit és a családi élet helyszínét nézzük, az alapján, hogyan és hol élünk, rendelkezhetünk egyikkel, másikkal vagy éppen mindkettővel. Elmondjuk, miért nem lesz a kettő mégsem automatikusan ugyanaz.

Ha felületesen nézzük, legyinthetünk: nincs valódi különbség egy nappali szoba és egy családi szoba között. Ám a szakemberek szerint a helyiségek berendezésénél nagyon is figyelembe kell venni, hogy ki lakik az adott lakásban, hiszen öt kulcsfontosságú elem különbözteti meg a kettőt egymástól.

Formalitás
Ha olyan családban nőttünk fel, ahol különösen vigyázni kellett a bútorok épségére, már kapizsgálhatjuk is, hogy mi az első különbség a nappali és a családi helyiség között. A nappalik alapvetően formális helyiségek, ahol a vendégeket fogadjuk, míg a család közös helyisége ennek pont az ellenkezője, a játék és lazítás helyszíne.


Funkció
Az első különbségből következik a második, a funkcióbeli eltérés. Az emberek a nappalit olyan helyiségnek látják, ami egy csendes oázis, az elvonulás és pihenés, kikapcsolódás helyszíne, így ennek megfelelően rendezik be. Olyan teret alkotnak, ahol nyugodtan lehet kávézni, olvasni, zenét hallgatni. A családi közös helyiségek ezzel szemben aktív tevékenységre alkalmas helyek, ahol videójátékozhat, társasozhat a család, megtalálhatók benne a kisebb-nagyobb gyerekek játékai. Ám a lakberendezők szerint ahogy egyre többet dolgoznak a szülők, úgy mosódik egybe a két funkció, hiszen a kevés szabadidőt minőségi együtt töltött időként igyekeznek felhasználni a családok.

A nappali berendezésének 5 aranyszabálya

A nappali berendezésének 5 aranyszabálya

A nappali nem egyszerűen egy szoba. Az otthonunk központja, az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük. Hogyan rendezzük be lakásunk központi helyiségét, hogy minden funkciónak megfeleljen?Elhelyezkedés
A lakáson belül a nappali általában a bejárathoz közel kap helyet, hiszen a vendégek fogadása szempontjából így logikus. Ezzel szemben a család közös élettere az emeleten, hátrébb, a konyhához közelebb lehet, ez segíti a kommunikációt a családtagok között.

Dekoráció és bútorok
Mivel minden szobának megvan a maga funkciója, így ha ragaszkodunk a formális nappalihoz, általában szofisztikált bútorokkal rendezzük be, melyek inkább látványosak, mint praktikusak. Ezzel szemben a családi szobában a játéké a főszerep, nagy hangsúly jut a tárolóknak és a praktikumnak, hiszen egy olyan helyiségről van szó, ahol nagy a zsongás és élet. A sok takaró, párna, kényelmessé teszi ezt a helyiséget, és valószínűleg nem ide helyezzük el az értékes nagyanyai örökséget sem, hanem inkább a nappaliban.

Átjárás a szobák között
Mivel egyre népszerűbbek a nagy, nyitott terek, ezért ugyanannak a helyiségnek több funkciója is lehet egyszerre. Megvan a maga létjogosultsága a formális nappalinak és a kényelmes játszószobának is az otthonunkon belül, és nem is az a fontos, hogy minek nevezzük, a lényeg, hogy illeszkedjen az életstílusunkhoz és a lakás szolgálja a családot, ne a család a lakást.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?