Edzőterem a nappaliból 3 lépésben

2020. január 16.
Az újévi fogadalmak hatására sokan belevágtunk a rendszeres testmozgásba. Azonban ha nem tudunk eljutni az edzőterembe, kénytelenek vagyunk otthon edzeni. Sokat jelent, ha a nappalinkat kicsit átrendezzük, hogy kényelmesebben végezhessük el a napi edzésadagot.

Hogyan alakítsuk át az otthonunk tereit úgy, hogy a lehető legnagyobb kedvünk legyen edzeni? Nem kell nagy átrendezés és beruházás, már egy-egy apró változtatás és némi odafigyelés is tökéletes edzőhellyé varázsolja bármelyik szobánkat.


A tér
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nincs elég helyünk ahhoz, hogy a nappalinkban tornázzunk. Pedig a személyi edző, Sam Goltz szerint egy jógamatracnyi terület épp elegendő. Pilates, jóga, karizomra vagy hasizomra építő edzésterv is tökéletesen kivitelezhető ekkora helyen. Persze sokkal jobb, ha nem kell minden alkalommal odébb tenni a kávézóasztalt, így jó, ha picit úgy rendezzük át a helyiséget, hogy egy matracnyi terület valahol mindig szabad legyen. Ha még nem szereztük be, érdemes egy szép, új jógamatracot is venni, ez plusz motivációt adhat ahhoz, hogy legyen kedvünk elkezdeni a napi testmozgást.

A felszerelés
Rengeteg olyan kardio és erősítő gyakorlat létezik, mely a saját testsúlyunkat használja ki, gondoljunk csak a deszkára, kitörésre vagy fekvőtámaszra. Ám ha szeretnénk fejleszteni az erőnket, ruházzunk be kézisúlyzóba, néhány fitneszszalagba, bokasúlyba. Nem kell a legdrágább darabokat beszerezni, ha nem akarunk túl sokat invesztálni még az otthoni felszerelésbe is az edzőtermi bérlet mellett. Praktikus, ha valahol a matracunknak kialakított hely mellett kijelölünk egy tárolót az eszközöknek is, így tényleg úgy érezhetjük, mintha a saját kis exkluzív stúdiónkban edzenénk.

A képernyő
Az otthoni edzéshez egyre gyakrabban használunk streameket és YouTube csatornák videóit. De mekkora méretű képernyőn praktikus követni az edző utasításait? A személyi edző szerint a jógához és a funkcionális edzéshez elég a telefon vagy tablet méretű kijelző, ám ha nagyobb mozgással, forgással, tánccal járó edzésprogramot csinálunk, a tévé vagy a nagyobb laptopképernyő a praktikusabb. Ám mielőtt a telefonunkon indítanánk el a napi jógavideónkat, győződjünk meg róla, hogy kikapcsoltuk az üzenetek értesítőit, hogy ne zökkentsenek ki a gyakorlásból. Fél órát a legfontosabb e-mail is várhat.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash