A kávé megvéd az epekőtől – csak eleget kell inni

2019. szeptember 11.
Egy friss tanulmány szerint a kávéfogyasztás megvédhet a fájdalmas epekövek kialakulásától. Ám a hatás eléréséhez elég sokat kell fogyasztani belőle.

Napi hat csésze kávé megvédhet az epekövek kialakulásától. Egy friss tanulmány szerint ugyanis ekkora adag kávé rendszeres fogyasztása mellett negyedével csökken a fájdalmas, és komoly komplikációk okozására is képes epekövek kialakulásának kockázata. Napi egy csésze kávé viszont csupán három százalékkal csökkenti a rizikót.

Jobb megelőzni a bajt
Az epekövek leggyakrabban koleszterinből és bilirubinból épülnek fel. A bilirubin egy pigment, ami a vörösvérsejtek szétesése során keletkezik, és az epefolyadék sárgászöld színéért felelős. Az epekövek kialakulása sokkal gyakoribb a túlsúlyos embereknél, és jellegzetes, görcsös fájdalmat okozhat a jobb bordaív alatt, mely kisugárzik a hátba. Az epekő kezelése nagyon ritkán úszható meg sebészi beavatkozás nélkül. Az epekövek kialakulását jobb megelőzni tehát, és a Journal of Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmány szerint a kávé is a segítségünkre lehet ebben.

Mindenkire érvényes
A dán tanulmányba több mint 114 ezer embert vontak be a tudósok. Minden információt összegyűjtöttek a résztvevők életmódjáról, fizikai vizsgálatokat végeztek és vért vettek tőlük, hogy DNS-üket is megvizsgálják. Ezekből az adatokból kiderült, hogy a kutatásba bevont személyek közül 104 ezren kávéznak rendszeresen. A kutatócsoport megvizsgálta, vajon kapcsolódik-e valamilyen speciális génváltozat a kávé lebontásához a szervezetben, illetve van-e összefüggés az elfogyasztott kávé mennyisége és az anyagcsere között. A vizsgálat nem volt hiábavaló, sikerült rábukkanni egy olyan genetikai allélra, amely minden vizsgált személy szervezetében megtalálható volt, és szerepet játszott az epekő kialakulásában.


“Mindkét vizsgálatban, melyet elvégeztünk, hasonló eredményt kaptunk. A magas kávéfogyasztás összefüggésben áll az epekő kialakulásának alacsonyabb kockázatával. Az eredmények azt mutatják, hogy általánosságban védő hatása van az epekő kialakulásával szemben a napi hat adag vagy több kávé elfogyasztásának” – foglalta össze a tanulmány eredményeit a kutatás vezetője.
Mivel a kutatás arra fókuszált, hogy van-e genetikai háttere annak az összefüggésnek, hogy a kávéfogyasztás csökkenti az epebetegségek kialakulásának kockázatát, arra egyelőre nem derült fény, hogyan fejti ki védő hatását a kávé. Ám a szerzők szerint a több oka is lehet, például az, hogy a test felhasználja az epét a koffein lebontásához, így csökkentve a koleszterinszintet a szervezetben.

Más jó hírek is jöttek a kávéról
Idén már érkeztek jó hírek a kávéfogyasztók számára. Egy nagyszabású korábbi tanulmány kimutatta, hogy nincs hatással a kávéfogyasztás a rákbetegség kialakulására és lefolyására. Ez a több mint 300 ezer embert vizsgáló kutatás azért volt fontos, mert egy korábbi vizsgálat pont az ellenkezőjét sugallta. 

Fotó: Unsplash