Elégedetlen vagy a mellméreteddel? Veszélyes is lehet!

2020. február 10.
Sok nő elégedetlen azzal a mellmérettel, amivel a természet megáldotta egy friss kutatás szerint. Ez nemcsak a lelki okok miatt jelent nagy problémát, az egészségünkre nézve is következményei lehetnek.

Számos film és sorozat cselekményében jelenik meg a nők saját mellük mérete és formája miatti elégedetlensége, gondoljunk csak a Fleabagre vagy bármilyek fiatalokról szóló vígjátékra. De valószínűleg minden nő folytatott már beszélgetést a barátnőivel arról, mi nem tetszik magának a mellével kapcsolatban, és nem véletlenül a leggyakoribb plasztikai műtét a mellplasztika, 2006 óta töretlenül.


Az angliai Ruskin Egyetemen több mint 18 ezer nő bevonásával végzett kutatása tudományosan is igazolta azt a feltevést, miszerint a nők nagyrésze nem csak elégedetlen a mellével, de a többség konkrétan nagyobb mellekkel élne, ha tehetné. A tanulmányban résztvevő nők közel fele nagyobb, 23 százaléka kisebb mellekre vágyott, és csupán 29 százalékuk volt elégedett azzal a mellmérettel, amit a természet adott számukra.

Pakisztánban a legnagyobb az átlagos mellméret
Viren Swami szociálpszichológia professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kutatásban résztvevő nők a világ negyven különböző országából kerültek ki, átlagéletkoruk 34 év volt. A nőknek különböző méretű mellekről mutattak fotókat, és megkérték őket, határozzák meg, melyik méret áll legközlebb a saját mellükhöz. Emellett kikérdezték őket arról is, mennyire elégedettek testsúlyukkal, külsejükkel általánosságban és mennyi időt töltenek a közösségi oldalakon és magazinok olvasásával.
A pakisztáni nők – akiknél a legnagyobb volt az átlagos mellméret az összes ország közül – közel fele inkább kisebb mellekre vágyik, ám a többi ország képviselői között ennek pont az ellenkezőjét tapasztalták a kutatók. 

Mellnagyobbítás a leggyakoribb műtét
Az ideális(nak tartott) mellméret országonként és kultúránként változik. A latin-amerikai nők hatalmas nyomás alatt élnek, hogy minél nagyobb mellük legyen, míg Ázsiában, ahol általánosságban kisebb a mellméret, kevésbé tekintik a nőiesség fokmérőjének a mellet. Ám a kutatásból az derült ki, hogy a tökéletesség mindenhol ugyanazt jelenti: nagyobb mellett. “Az adatokból azt szűrhettük le, hogy egységesen a nagyobb mellet preferálják a nők” – mondta Viren Swami professzor. “Emiatt a nők nagy része nem elégedett a saját adottságaival” – tette hozzá.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy egy évtizede folyamatosan emelkedik a mellnagyobbítás miatt plasztikai sebészhez forduló nők száma. Csak az Egyesült Államokban több mint 313 ezer nőn végeztek mellnagyobbító plasztikai műtétet 2018-ban. Ez 48 százalékos emelkedés 2000-hez képest. Ráadásul magazinokból és közösségi oldalakból vett fotókkal fordulnak az orvoshoz a nők, ami további aggodalomra ad okot.

A közösségi oldalak nyomása
Rengeteg idő eltelt már az 1990-es évek és a Baywatch óta, ahol Pamela Anderson DD-s mellekkel futott végig a tengerparton. “Azóta szerencsére a televízió képernyőjén is változatosabb képet kapunk arról, mit tartunk ideális méretű mellnek. Ám a Kardashian-család népszerűsége is mutatja, hogy azért a vékony nő nagy mellel az igazi ideál” – mutatott rá a szociálpszichológus.
A televízió mellett megjelentek a közösségi oldalak is, és rövid idő alatt elérte például az Instagram, hogy a Kalifornia Egyetem Agykutató Központjának felmérésén kiderüljön, hogy a lelki egészség szempontjából ez a létező legrosszabb telefonos applikáció. “Nehéz kivédeni, hogy ne hasonlítsuk magunkat azokhoz az emberekhez, akiket a közösségi oldalakon látunk, ám ez nagyon rossz hatással van az általános közérzetünkre és jelentősen rontja az önbecsülésünket és önbizalmunkat” – mondta Jasmine Fardouly, a kutatás egyik vezetője.

Egészségügyi veszélyek
Azok a nők, akik nem elégedettek a melleikkel, a testükkel is rosszabb kapcsolatban állnak, ezért gyakoribb, hogy nem veszik észre, ha valami nem stimmel velük. “Ha egy nő más mellekre vágyik, mint amilyennel rendelkezik, általánosságban sem figyel annyira a melleire. Nem tűnnek fel neki a változások, mellrákra utaló csomók, és nagyobb eséllyel hagyja ki a rendszeres havi önvizsgálatot is” – figyelmezetett a szociálpszichológus.
Ha egy nő úgy érzi, hogy a teste nem elég, az első lépés, hogy kevesebb időt töltsön a közösségi oldalakon. Különösen a képközpontú oldalakat célszerű kerülni, mint például az Instagramot. “Ez első lépésnek megteszi” – mondta a kutatás vezetője.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash