Elégedetlen vagy a mellméreteddel? Veszélyes is lehet!

2020. február 10. |

Sok nő elégedetlen azzal a mellmérettel, amivel a természet megáldotta egy friss kutatás szerint. Ez nemcsak a lelki okok miatt jelent nagy problémát, az egészségünkre nézve is következményei lehetnek.

Számos film és sorozat cselekményében jelenik meg a nők saját mellük mérete és formája miatti elégedetlensége, gondoljunk csak a Fleabagre vagy bármilyek fiatalokról szóló vígjátékra. De valószínűleg minden nő folytatott már beszélgetést a barátnőivel arról, mi nem tetszik magának a mellével kapcsolatban, és nem véletlenül a leggyakoribb plasztikai műtét a mellplasztika, 2006 óta töretlenül.


Az angliai Ruskin Egyetemen több mint 18 ezer nő bevonásával végzett kutatása tudományosan is igazolta azt a feltevést, miszerint a nők nagyrésze nem csak elégedetlen a mellével, de a többség konkrétan nagyobb mellekkel élne, ha tehetné. A tanulmányban résztvevő nők közel fele nagyobb, 23 százaléka kisebb mellekre vágyott, és csupán 29 százalékuk volt elégedett azzal a mellmérettel, amit a természet adott számukra.

Pakisztánban a legnagyobb az átlagos mellméret
Viren Swami szociálpszichológia professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kutatásban résztvevő nők a világ negyven különböző országából kerültek ki, átlagéletkoruk 34 év volt. A nőknek különböző méretű mellekről mutattak fotókat, és megkérték őket, határozzák meg, melyik méret áll legközlebb a saját mellükhöz. Emellett kikérdezték őket arról is, mennyire elégedettek testsúlyukkal, külsejükkel általánosságban és mennyi időt töltenek a közösségi oldalakon és magazinok olvasásával.
A pakisztáni nők – akiknél a legnagyobb volt az átlagos mellméret az összes ország közül – közel fele inkább kisebb mellekre vágyik, ám a többi ország képviselői között ennek pont az ellenkezőjét tapasztalták a kutatók. 

Mellnagyobbítás a leggyakoribb műtét
Az ideális(nak tartott) mellméret országonként és kultúránként változik. A latin-amerikai nők hatalmas nyomás alatt élnek, hogy minél nagyobb mellük legyen, míg Ázsiában, ahol általánosságban kisebb a mellméret, kevésbé tekintik a nőiesség fokmérőjének a mellet. Ám a kutatásból az derült ki, hogy a tökéletesség mindenhol ugyanazt jelenti: nagyobb mellett. “Az adatokból azt szűrhettük le, hogy egységesen a nagyobb mellet preferálják a nők” – mondta Viren Swami professzor. “Emiatt a nők nagy része nem elégedett a saját adottságaival” – tette hozzá.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy egy évtizede folyamatosan emelkedik a mellnagyobbítás miatt plasztikai sebészhez forduló nők száma. Csak az Egyesült Államokban több mint 313 ezer nőn végeztek mellnagyobbító plasztikai műtétet 2018-ban. Ez 48 százalékos emelkedés 2000-hez képest. Ráadásul magazinokból és közösségi oldalakból vett fotókkal fordulnak az orvoshoz a nők, ami további aggodalomra ad okot.

A közösségi oldalak nyomása
Rengeteg idő eltelt már az 1990-es évek és a Baywatch óta, ahol Pamela Anderson DD-s mellekkel futott végig a tengerparton. “Azóta szerencsére a televízió képernyőjén is változatosabb képet kapunk arról, mit tartunk ideális méretű mellnek. Ám a Kardashian-család népszerűsége is mutatja, hogy azért a vékony nő nagy mellel az igazi ideál” – mutatott rá a szociálpszichológus.
A televízió mellett megjelentek a közösségi oldalak is, és rövid idő alatt elérte például az Instagram, hogy a Kalifornia Egyetem Agykutató Központjának felmérésén kiderüljön, hogy a lelki egészség szempontjából ez a létező legrosszabb telefonos applikáció. “Nehéz kivédeni, hogy ne hasonlítsuk magunkat azokhoz az emberekhez, akiket a közösségi oldalakon látunk, ám ez nagyon rossz hatással van az általános közérzetünkre és jelentősen rontja az önbecsülésünket és önbizalmunkat” – mondta Jasmine Fardouly, a kutatás egyik vezetője.

Egészségügyi veszélyek
Azok a nők, akik nem elégedettek a melleikkel, a testükkel is rosszabb kapcsolatban állnak, ezért gyakoribb, hogy nem veszik észre, ha valami nem stimmel velük. “Ha egy nő más mellekre vágyik, mint amilyennel rendelkezik, általánosságban sem figyel annyira a melleire. Nem tűnnek fel neki a változások, mellrákra utaló csomók, és nagyobb eséllyel hagyja ki a rendszeres havi önvizsgálatot is” – figyelmezetett a szociálpszichológus.
Ha egy nő úgy érzi, hogy a teste nem elég, az első lépés, hogy kevesebb időt töltsön a közösségi oldalakon. Különösen a képközpontú oldalakat célszerű kerülni, mint például az Instagramot. “Ez első lépésnek megteszi” – mondta a kutatás vezetője.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?