A szemmozgásból kiderül, mit néznek egy mellen az emberek

2019. december 13.
A szemmozgásokat követő kameratechnológiával vizsgálták meg, hogy a mell mely részét nézik leginkább a férfiak és a nők.

Plasztikai sebészek vizsgálták ötven nő és ötven férfi bevonásával, hogy a női mell mely területein időzik leginkább a tekintetük. Képeket mutattak a tanulmányban résztvevőknek, és míg nézték a különböző méretű és formájú melleket, egy kamera követte a szemmozgásukat, melyről nem tudtak a vizsgálatba bevont személyek. Az eredményeket a Plastic and Reconstructive Surgery című szaklapban publikálták a tudósok.


Az eredmények azt mutatták, hogy az önkéntesek a leggyakrabban és leghosszabban a mell alsó részét és a mellbimbókat nézték. “A szépség és esztétikum rendkívül szubjektív meghatározás, ráadásul túl leegyszerűsítő minden definíciójuk” – mondta Dr. Piotr Pietruski, a lengyel W. Orlowski Kórház plasztikai- és helyreállító sebésze, a kutatás egyik szerzője. Ez azt jelenti, hogy nincs rá jól kidolgozott módszer, hogy az esztétikai helyreállító- és mellműtétek után elemezni tudják a végeredményt. “Az orvosok és a páciensek gyakran teljesen mást értenek egy mellműtét után azon, hogy szép a végeredmény” – magyarázta a kutatás vezetője, aki szerint egyértelmű, hogy a páciens véleménye a döntő. Ám azt, hogy mit tart szépnek egy nő, számos tényező – beleértve az orvosi kezelésekkel kapcsolatos negatív tapasztalatokat is – befolyásolhatja.

“A szemmozgásokat figyelő technológia lehetővé tette, hogy egzakt módon tanulmányozzuk a résztvevők vizuális percepcióit olyan speciális inger esetében, mint a mell esztétikája és szimmetriája” – mondta Dr. Pietruski. “A legnagyobb figyelmet kapott pontok és az időtartam, amíg a tekintet erre a területre szegeződik, sok új információval bővítette a tudásunkat” – tette hozzá.

A kutatók abban bíznak, hogy munkájuk segít jobb eredményeket elérni a helyreállító- és plasztikai műtéteknél. “Hisszük, hogy a szemmozgásokat követő technológia segíthet olyan általános módszerek kidolgozásában, melyekkel a páciensek és az orvosok egyaránt elégedettek lesznek” – mondta a kutatás vezetője. A következő lépés, hogy több országra és nagyobb mintára is kiterjesztik vizsgálatukat, hogy még átfogóbb képet kapjanak arról, mi számít igazán a pácienseknek egy mell esetében. 

Forrás: Newsweek
Fotó: Unsplash