A mellméret kihat a sportolási szokásokra is

2019. március 24.
Simona Halep egykori világelső teniszezőt annyira zavarták mellei a játékban, hogy még arra is hajlandó volt, hogy kés alá feküdjön, és mellkisebbítő műtéten essen át. Aki nem élsportoló, annak többnyire nincs szüksége ilyen drasztikus beavatkozásra mellmérete miatt, egy jó sportmelltartó is jelentősen javíthat a komfortérzetén.

Szinte minden nőnek okozott már kényelmetlenséget a mellméret edzés közben. Nem csoda, hiszen a mell minden lehetséges irányba elmozdul a gyakorlatok közben. Ez nemcsak kellemetlen, hanem kifejezetten fájdalmas is lehet. Egy korábbi tanulmány megvizsgálta, mi a legnagyobb erő, ami visszatartja a nőket a rendszeres testmozgástól. A mellméret a negyedik helyen végzett, a fáradtság, időhiány és az egészségi állapot mögött. A tanulmányban résztvevők meg is magyarázták, miért zavarják a melleik őket edzés közben: egyszerűen nem találják a megfelelő sportmelltartót, ami kényelmes és megfelelően tart, mellkasi fájdalmat tapasztalnak, sőt gyakori érv volt, hogy szégyellik, hogy a melleik mozognak sportolás közben. Őszinte, ám lehangoló érvek.



Az ausztrál Wollongong Egyetem most még mélyebbre ásott a mellméret és az edzés közötti összefüggésben. Több mint 350 nőt osztottak négy csoportba a mellméretük alapján. A 18 és 75 év közötti résztvevőket kikérdezték fizikai aktivitásukról, és arról, hogy mellméretük milyen hatással volt a sportolási szokásaikra. Ismét lesújtó eredmény született. A nagyobb mellel élők nem csak kevesebbet mozogtak, ráadásul kisebb intenzitással, mint kisebb mellű társaik.

Ezek az eredmények csak még jobban rávilágítanak, mennyire fontos a jó sportmelltartó megtalálása. A rengeteg mozgásforma közül is válasszunk inkább olyat, mely során nem húzódik, feszül a mellkas. Az úszás például jó választás lehet első körben. Nem szabad lemondani a sport nyújtotta örömökről és kedvező hatásokról.

Fotó: Unsplash