Már kilenc nő halt bele a mellimplantátumok okozta ritka betegségbe

2019. február 11. |
Central Médiacsoport Zrt.

Az amerikai FDA a mellimplantátumok veszélyeire hívta fel a figyelmet közleményében: az implantátumok miatt kialakuló anaplasztikus nagysejtes limfóma már kilenc nő életébe került.

Az anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL) egy nagyon ritka, de meglehetősen agresszív rosszindulatú betegség. Eddig viszonylag kevés esetet is regisztráltak belőle, azonban az amerikai Food and Drug Administration friss közleménye szerint nemrégiben 414-ről 457-re ugrott az ilyen diagnózisok száma – a növekedés mögött pedig a mellimplantátumok állhatnak.

A daganat ugyan nem mellrák, de ezeknél az eseteknél a mellben, az implantátumok környékén alakult ki. Különösen veszélyesek lehetnek a texturált felületű implantátumok (szemben a sima felszínűekkel) ezeknek környékén ugyanis többször alakul ki olyan szövetburjánzás, ami daganathoz vezethet. Az FDA közleményében elsősorban a nőket kezelő orvosok figyelmét szerette volna felhívni a problémára, hogy hatékonyan megelőzhessék és kezelhessék az ALCL-t.

Évente körülbelül 1.5 millió kap mellimplantátumot világszerte, az implantátumok azonban meglehetősen különbözőek lehetnek. Franciaországon például a piacon kapható implantátumok 85 százaléka texturált felületű, (ezt egyébként azért tartják hasznosnak, mert így kevésbé mozog az implantátum) épp ezért nagyon fontos lenne foglalkozni az egészségügyi kockázatokkal is. Az FDA azt ígérte, folyamatos tájékoztatást nyújt a legfrissebb információkkal.

Independent

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

A többség akkor is munkát keres, ha nem akar váltani állás

A többség akkor is munkát keres, ha nem akar váltani

Elvittek több gyereket a fóti gyermekotthonból fóti gyermekotthon

Elvittek több gyereket a fóti gyermekotthonból

Sikeres nő a feleségem: Vajda Imre, az Országos Roma Könyvtár egykori vezetője interjú

Sikeres nő a feleségem: Vajda Imre, az Országos Roma Könyvtár egykori vezetője