5 dolog, amire 30 felett semmi szükségünk otthon

2020. február 16.
Remek alkalmat jelentenek a felesleges tárgyaktól való megszabadulásra az olyan események, mint az újév, a költözés, a szakítás vagy éppen a harmincadik születésnap. De akkor sem késő búcsút mondani a régi kacatoknak, ha már rég átléptük a kerek évfordulót.

Úgy tartják, az igazi felnőtt élet harminc felett kezdődik. Remek lehetőség a felesleges tárgyak kidobására a kerek születésnap, ám ha akkor nem tettük meg, most sem késő megszabadulni azoktól a dolgoktól, amikre harminc éves kor után már jobb alternatívák is vannak.


1. Felespohár-gyűjtemény
Célszerű a konyhaszekrényben megtartani egy garnitúra felespoharat vendégség esetére. Ám nem valószínű, hogy féltucat kollekcióra van szükség, melyek szentimentális okokból díszlenek a polcokon. Azt tartsuk meg a gyűjteményünkből, amire valóban szükség lehet, és ha nagyon ragaszkodunk egy-két darabhoz, akkor is csak annyi maradjon meg, ami nem foglal el értékes felületeket a konyhánkban.

2. Egyetemi jegyzetek
Biztosan vannak olyan főiskolai, egyetemi könyveink, melyeket a munkánk során is használunk. Ám valóban szükségünk van az elsőéves jegyzetekre? Nézzük át a könyvespolcunkat, szelektáljuk, melyek azok, amik esetleg még hasznosak lehetnek a jelenlegi diákoknak és miket tehetünk a papírgyűjtő szemetesbe. A könyvespolcon most már a jövőbeni könyvgyűjteményünk számára tartsuk fenn inkább a helyet.


3. Ruhák, amik nem jók
Bár mindenki tudja, hogy nem szabad csak azért megtartani egy ruhadarabot, mert majd egyszer még újra jó lesz ránk, mégis mindannyian elkövetjük ezt a hibát. Emellett ott vannak azok a darabok, melyek esetleg lyukasak, foltosak vagy már hordhatatlanul kikoptak. Ha nem tudjuk megjavítani, átalakítani ezeket a nadrágokat, szoknyákat, blúzokat, szabadítsuk meg inkább a szekrényünket tőlük. Ez vonatkozik természetesen a cipőkre és kiegészítőkre is.


4. Régi, használaton kívüli ágynemű
Az esélye annak, hogy egy olyan ágynemű, ami egyszer kiesett a használat körforgásából, újra bekerüljön oda, nagyon kicsi. Különösen, ha ez már évek óta így van. A nem használt ágynemű pedig csak a helyet foglalja és a port gyűjti, ezért ha tiszta és jó állapotú lepedőkről, huzatokról van szó, adományozzuk el inkább. Ha pedig azért nem használjuk már, mert kissé megkopott, az anyag elvékonyodott, feldarabolva tökéletes rongyokat kapunk a takarításhoz.

5. Régi, nem használt elektromos eszközök
Legyünk őszinték: használjuk még valaha az ezeréves laptopot, amit még az egyetemen nyúztunk? Vagy berakjuk még egyáltalán azt a DVD-t, amit bármelyik streaming-szolgáltatónál megnézhetünk? Tökéletes alkalom a harmincadik születésnap arra, hogy búcsút mondjunk az elavult számítógépnek, régi mobiltelefonoknak és már rég beszáradt, nem működő nyomtatóknak is. Arra ügyeljünk, hogy ne a háztartási szemétbe dobjuk ezeket, hanem a veszélyeshulladék-gyűjtőbe, amit jó eséllyel találunk az elektronikai szaküzleteknél. Természetesen ha egy működő eszközről van szó, azt akár el is ajándékozhatjuk, adományozhatjuk.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash