A dacos gyerekekből válnak a legsikeresebb felnőttek

2020. február 26. |

Emlékeztessük magunkat arra a friss kutatásra, amikor a gyermekünk legközelebb hisztirohamot produkál egy szupermarket közepén, amely szerint a legdacosabb gyerekekből válnak a legsikeresebb felnőttek.

Bármelyik korról legyen szó – csecsemőről, kisgyermekről vagy tinédzserről –, a szülők legrettegettebb rémálma, amit leginkább szeretnének elkerülni, az a dacos hisztiroham. Bár úgy tűnhet, hogy az ilyesmi cél és előny nélküli történés, amely csupán hihetetlen mennyiségű aggodalmat és bosszúságot okoz a szülőknek, egy friss kutatás most olyan új információkkal szolgál a daccal kapcsolatban, amelybe belekapaszkodhatnak a szülők a legnehezebb pillanatokban.


A Developmental Psychology pszichológiai szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a dacos, szókimondó gyerekekből nagyobb eséllyel válik sikeres és boldog felnőtt.

Egy negyven éven át tartó követéses vizsgálat eredményeit összegezték a tanulmányban a tudósok, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a kisgyermekkori személyiségjegyek és viselkedés megjósolja-e, felnőttkorban mennyire fut be valaki sikeres karriert. A tudósok 12 éves korukban gyűjtöttek először adatokat a résztvevőktől a családi körülményeikre, intelligenciájukra és iskolai viselkedésükre, teljesítményükre vonatkozóan. Ezután megvizsgálták mind a 745 résztvevő életét negyven évvel később, 52 éves korukban is, majd összehasonlították jövedelmi helyzetüket és sikereiket az eredeti adatokkal.

Az eredményekből nagyon tisztán kirajzolódott az összefüggés a diákok személyisége (megbízható, szabályszegő és a szülőkkel szemben lázadó, dacos) és a karrierbeli sikereik között. Kiderült, hogy az erős személyiségű gyerekek, akik lázadtak a társadalmi normák ellen és hajlamosak voltak tágítani a határokat, sokkal sikeresebb felnőttekké váltak, illetve nagyobb jövedelemmel rendelkeztek. 

Legközelebb tehát emlékeztessük magunkat, mikor a szabályszegő, erős akaratú, nonkonformista gyermekünk ordítva, kiabálva és könnyek között tiltakozik a kérésünk ellen: hosszú távon megéri!

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?