A dacos gyerekekből válnak a legsikeresebb felnőttek

2020. február 26.
Emlékeztessük magunkat arra a friss kutatásra, amikor a gyermekünk legközelebb hisztirohamot produkál egy szupermarket közepén, amely szerint a legdacosabb gyerekekből válnak a legsikeresebb felnőttek.

Bármelyik korról legyen szó – csecsemőről, kisgyermekről vagy tinédzserről –, a szülők legrettegettebb rémálma, amit leginkább szeretnének elkerülni, az a dacos hisztiroham. Bár úgy tűnhet, hogy az ilyesmi cél és előny nélküli történés, amely csupán hihetetlen mennyiségű aggodalmat és bosszúságot okoz a szülőknek, egy friss kutatás most olyan új információkkal szolgál a daccal kapcsolatban, amelybe belekapaszkodhatnak a szülők a legnehezebb pillanatokban.


A Developmental Psychology pszichológiai szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a dacos, szókimondó gyerekekből nagyobb eséllyel válik sikeres és boldog felnőtt.

Egy negyven éven át tartó követéses vizsgálat eredményeit összegezték a tanulmányban a tudósok, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a kisgyermekkori személyiségjegyek és viselkedés megjósolja-e, felnőttkorban mennyire fut be valaki sikeres karriert. A tudósok 12 éves korukban gyűjtöttek először adatokat a résztvevőktől a családi körülményeikre, intelligenciájukra és iskolai viselkedésükre, teljesítményükre vonatkozóan. Ezután megvizsgálták mind a 745 résztvevő életét negyven évvel később, 52 éves korukban is, majd összehasonlították jövedelmi helyzetüket és sikereiket az eredeti adatokkal.

Az eredményekből nagyon tisztán kirajzolódott az összefüggés a diákok személyisége (megbízható, szabályszegő és a szülőkkel szemben lázadó, dacos) és a karrierbeli sikereik között. Kiderült, hogy az erős személyiségű gyerekek, akik lázadtak a társadalmi normák ellen és hajlamosak voltak tágítani a határokat, sokkal sikeresebb felnőttekké váltak, illetve nagyobb jövedelemmel rendelkeztek. 

Legközelebb tehát emlékeztessük magunkat, mikor a szabályszegő, erős akaratú, nonkonformista gyermekünk ordítva, kiabálva és könnyek között tiltakozik a kérésünk ellen: hosszú távon megéri!

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash