Hogyan csókoljunk jobban?

2020. március 07.
Olvassuk a jeleket, figyeljünk rá, hogyan használjuk a nyelvünket. És hagyjunk időt rá, legalább húsz másodpercet – foglalható össze a szexuálterapeuta tanácsa arról, hogyan csókolhatunk jobban. De tényleg ennyi lenne a titok nyitja?

A csókkal kifejezzük, hogy vonzódunk valakihez, megmutathatjuk odaadásunkat és érzéseinket, ám az első csók valakivel mindig ébreszthet kicsi kétséget is magunkban: vajon valóban elég jók vagyunk csókfronton?

Figyeljük a jelzéseket

Lorraine McGinlay szexuálterapeuta első és legfontosabb szabálya, hogy mindig figyeljünk a másik ember által adott jelekre. A szemkontaktus nagyon fontos, mielőtt megcsókolnánk a másik embert, és a testtartás is sokat elárul a szándékokról. Nem szabad ajtóstul rontani a házba, ha valaki még bizonytalan, kellemetlen visszautasításban lehet részünk.


A kellemetlen lehelet nagy visszatartó erő csókügyben, így ha fokhagymás volt az ebédünk, legalább egy rágógumi mindig legyen a zsebünkben. Sokan nem szeretik, ha valaki túl korán és erőszakosan hatol a nyelvével a szájukba. „Ez megint olyan kérdés, hogy kinek mi a kellemes, egyénenként változik. Ahogy az elején, itt is fontos, hogy figyeljük a másik rezdüléseit, és alkalmazkodjunk hozzá” – javasolja a terapeuta.


Miért ritkább a csók párkapcsolatban?

A hosszú ideje párkapcsolatban élők gyakran panaszkodnak arra, hogy megritkult a csókok száma közöttük, szinte már sosem csókolóznak. Az emberek elfoglaltak, gyakori félelem a nőknél, hogy a csókolózást automatikusan szex követi, pedig egy fárasztó nap végén egyáltalán nem kívánják. Azonban egyáltalán nem ez a helyzet.

„Gondoljuk végig, mit szeretnénk, miért akarunk csókolózni. Lehet ez természetesen felhívás keringőre, de lehet, hogy csak a kötődés érzésére van szükségünk – csak egy kis oxitocinra, a szeretet hormonjára vágyunk. Vagy éppen meg szeretnénk mutatni a párunknak, hogy szeretjük, és értékeljük őt” – magyarázza McGinlay. Gondoljuk végig, mit mondanánk a párunknak akkor, ha nem csókolóznánk, és kommunikáljunk egymással.

Bűvös húsz másodperc

A szexuálterapeuta azt javasolja, hogy legalább húsz másodpercig tartson egy csók. Bár elsőre soknak tűnhet, ám szükség van ennyi időre, hogy beinduljanak a kötődés hormonjai a szervezetünkben. A csókolózás rendkívül érzéki dolog: ízek, érintések, illatok kavarognak. „Nyissuk ki néha a szemünket közben. Ez talán furcsának tűnhet, ám lehet, hogy pont ez hiányzik” – tanácsolja a szakember. 

Olvass tovább!


Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash