Városban, zöldben: miről beszélek, amikor futásról beszélek?

2020. március 16.
Te miért futsz? Ezernyi érv, amiért futni nagyon jó: városban, zöldben.

Persze minden sportágnak megvan az előnye, de a futás egy olyan szabadidős tevékenység, amely számtalan okból nagyszerű. Sok éve, napi szinten futóként még mindig (vagyis egyre inkább) tudok lelkesedni érte. Amikor az ember életének részévé válik a futás, olyan erőforrássá tud lenni, amelyhez bármikor lehet nyúlni. Amikor eljutunk arra a pontra, hogy a futás nem egy napi teljesítendő feladat, amit tudatosan teszünk az egészségünkért, hanem egy valódi örömforrás, akkor minden nap biztosítva van arról, hogy valami jó biztosan történik majd velünk.

Még ugyanaz az útvonal is adhat valami újat, valami többet minden évszakban, hónapban, napban. Izgalmas megfigyelni a természet ritmusát, a Nap állását, a felhők mozgását, a tél után kibújó hajtások után a növények kifejlődését, majd elhervadását. A találkozások a csak a futópályáról ismert ismeretlen ismerősökkel, az ugyanazon a terepen gazdájukkal futó kutyusokkal, akik hozzád futnak üdvözlésképpen.

Tanulságos megfigyelni saját testünk működését, mikor miért megy jobban a futás, mikor van az, amikor egy séta esik jól igazán. A futással töltött idő lehet kreatív, szellemileg relaxáló vagy feltöltő, lecsendesítő, vagy éppen felpörgető is az aktuális hozzáállásunktól, lelkiállapotunktól függően.

Budapest határain belül számtalan lehetőségünk van. Többek között a Margit-sziget, az Orczy-kert, a Vérmező, a Városliget, a Kopaszi-gát, a Gesztenyés park, a Népliget, a Gellért-hegy, a Hármashatár-hegy – és a személyes kedvenc, a Normafa, vagy Budapest közelében a Velencei-tó is remek terep lehet a kültéri futáshoz.

A friss levegő, a természetes izzadás, az önbizalom növelése, a határaink folyamatos tágítása, a kitűzött  célok megvalósítása az újabb és újabb távokkal, ha közösen futunk valakivel, a társas együttlét rendhagyó öröme, ha kutyával futunk, az ember-állat barátság más dimenziója csak plusz, amit a futás adhat nekünk.

A futás olyan sport, amely nem időjáráshoz kötött, szinte egy-két olyan alkalom van – például az ónos eső –, amikor nem tanácsos kockáztatni a testi épségünket. Nem függ napszaktól, nincs előre meghatározott időtartama. Nem eszközigényes, csak egy jó futócipő szükséges, az viszont nagyon fontos. Épp úgy, mint a folyamatos orvosi kontroll, hiszen sajnos előfordulhat olyan helyzet, hogy mégsem ajánlatos a futás. Akkor viszont marad a séta, ami szintén csoda jó.

Olvastad már?

Fotó: Unsplash, a szerző sajátja

A sorozat korábbi cikkeit ITT találod!