5+1 tipp a home office-hoz: így lehetsz hatékonyabb, ha otthonról dolgozol

2019. január 06.
Mint az élet minden területén, úgy az otthoni munkavégzéshez is ki kell alakítanunk egy olyan rutint, ami kényelmes, egészséges és segít a hatékonyság növelésében. 2019-ben már egyre többen dolgozunk teljesen vagy részmunkaidőben otthonról – itt az idő, hogy megreformáljuk a home office szokásainkat! 

1. Öltözz fel!

Nem csak magunkat és a munkánkat tiszteljük meg azzal, ha a munkavégzéshez kibújunk a pizsamánkból, de a ruhacsere abban is segít, hogy el tudjuk választani a magánéletet a munkától. Öltözz egy kényelmes, de összeszedett outfitbe reggel, végezd el az arcápolási rutinodat, akár rakj fel egy kis sminket is, ha szeretnél. A lényeg, hogy szedjük össze magunkat úgy, még ha egyedül vagyunk is, mintha „másoknak öltöznénk fel”.

2. Sétálj egy kört!

Ha otthonról dolgozunk, akkor bizony lényegesen lecsökken a fizikai aktivitásunk. Az irodai munkavégzés fizikai következményeit senkinek sem kell bemutatni. Ha még az a kis reggeli séta is hiányzik, míg beérünk a munkahelyünkre vagy elsétálunk a buszhoz/autóhoz, akkor nemcsak az elménknek nem lesz ideje kitisztulni, de a tartásunk és az erőnlétünk is romolhat. Mielőtt nekiülnénk a munkának, sétáljunk egy kört a környéken: vigyük le a szemetet, sétáltassuk meg a kutyát, szaladjunk el egy kávéért vagy reggeliért és csak utána vessük be magunkat a munkába.

Fotó: Unsplash

3. Rendszeresen tarts szünetet!

Egyedül sokkal gyorsabban tudunk haladni a munkánkkal és az otthoni környezetben talán jobban el is tudunk mélyedni az adott feladatban, ez viszont nem azt jelenti, hogy ha egyszer leültünk a munkaasztal mellé, akkor 8-10 óra múlva kell csak felállnunk mellőle! Tartsunk rendszeresen kávé vagy vízivó szünetet, menjünk el ebédelni vagy összeütni egy kis ebédet, nyújtsunk egyet… Lehet, hogy így csak 30 perccel később leszünk készen a munkánkkal, de a testünk és az elménk hosszútávon meg fogja köszönni a törődést.

4. Kapcsolódj a világhoz!

Az otthoni munka könnyen elszigetelhet, így ha tehetjük, menjünk le ebédelni valahova nap közben más otthonról dolgozókkal, vagy kapcsolódjunk ki munka után a barátainkkal. Ha nincs erre lehetőségünk, akkor egy gyors baráti telefonhívás vagy chatüzenet is segíthet például a kávészünetben abban, hogy kapcsolódjunk másokhoz.

5. Szocializálódj!

Az előző ponthoz kapcsolódva az otthonról dolgozók életét az is megnehezítheti, hogy nehezen találnak új barátokat, ismerősöket. Ezért jó, ha  kinézünk magunknak valami feltöltő, új társaságban végezhető hobbit, ahol új embereket is megismerhetünk. Egy összetartó edzőcsapat, filmklub vagy a rendszeres társasjáték-estek segíthetnek abban, hogy kicsit kizökkenjünk a home office-buborékunkból.

+1. Ne maradjon le az edzés!

Az első dolog, amiről hajlamosak vagyunk lemondani egy átdolgozott nap végén, az az edzés. Pedig a test alapos átmozgatása különösen fontos azoknak, akik az egész napjukat otthon töltik. Válasszunk csoportban végezhető edzésformákat, így nemcsak a szocializáció terepe lesz az edzés, de egymást is motiválhatjuk abban, hogy ne maradjon el a napi testmozgás. Különösen jót tehet a nap elején egy gyors séta vagy kocogás, esetleg napüdvözlet a lakás melegében, a munkaidő végén egy levezető csoportos, zenés gerinctorna vagy táncos kardió edzés is, amivel a kedvünket is feldobhatjuk a hosszú nap lezárásaként.