Kikezdheti a mentális egészségedet ha otthonról dolgozol

2018. május 27.
Egyre több ember választja a home office-t, de ez a munkamodell sem fenékig tejföl.
Fotó: Unsplash.com

Egy amerikai felmérés szerint 2016-ban a dolgozó emberek 22%-ka dolgozott legalább néhány napot otthonról. Vagyis egyre több ember dolgozik home office-ból, ami elsőre talán úgy tűnik, mint egy megvalósult álom, de a valóság ennél sokkal bonyolultabb. Sokan azt hiszik, hogy otthonról dolgozni annyi, mint nem dolgozni, vagy legjobb esetben is csak úgy félgőzzel végezni a munkát, miközben kényelmes mackónadrágunkban elterülünk a kanapén.

Tény, hogy az otthonról történő munkavégzés kényelmes lehet néhány embernek, sőt, kimondottan segíthet nekik a munkához kapcsolódó stressz csökkentésében, mások számára viszont komoly kockázatokkal jár a home office. Néhány ember kimondottan elszigeteltnek, magányosnak érezheti magát „otthoni irodájában”, hiszen kimaradnak a szociális interakciók a munkatársakkal. Nemcsak az emberi kapcsolat, de a munkával kapcsolatos visszajelzés is fontos lehet, ilyenkor az illető könnyen motiválatlanná válhat, amire csak rátesznek egy lapáttal a lazán strukturált, elfolyó napok. Ezen a ponton már nem nehéz látni, milyen könnyen alakulhat ki szorongás vagy akár depresszió az otthoni munkavégzéstől.

A lényeg, hogy belássuk, olyan emberek vagyunk, akikhez passzol egy ilyen munkamodell vagy sem. Ha a munkahelyen alapvetően produktívabbak vagyunk és jólesik a kollégák közelében lenni, akkor valószínűleg kénytelenek leszünk dobni a pizsamás munkaórákat.