Home office: vesd be a vasalódeszkát is

2020. április 06.
Ne mindig ülve dolgozzunk, a konyhapult vagy a megfelelő magasságba állított vasalódeszka is szolgálhat álló munkaasztalként. Variáljuk, hogy hová rendezkedünk be, és a kanapét inkább hagyjuk meg a pihenésre.

Az egész napos laptop előtt ülés és billentyűzet fölé görnyedés nem tesz jót a hátunknak, de úgy általában az egész szervezetünknek se – bár a legtöbben tisztában vagyunk ezzel, otthonunk kényelmében mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről, és a kanapéról vagy az ágyból, különféle lehetetlen pozíciókban dolgozni. Mivel egyelőre bizonytalan, hogy mikor áll vissza az élet a régi kerékvágásba, érdemes tudatosan kialakítani az otthoni munkaállomást.

Jó helyen van a kijelző?

A legjobb, ha külön monitorunk és billentyűzetünk van, mert a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt kijelzőt szemmagasságban helyezzük el. A legújabb monitorok talpazata már állítható magasságú, de ha a jelenlegi monitorunk túl alacsony, inkább emeljük meg néhány vastagabb könyvvel. A monitor legyen legalább kartávolságra, vagyis nagyjából 43 cm-re a szemünktől, és úgy helyezzük el a szobában, hogy lehetőleg ne tükröződjön vissza róla a beszűrődő napfény.

Mekkora legyen a monitor?

A laptopok képernyője általában 12 és 17 hüvelyk közötti, míg a legelterjedtebb irodai monitorok általában 24 és 27 hüvelyk közöttiek. Otthonra is ajánlott egy 27 hüvelykes, ergonomikus talppal. „A szemünk kímélése érdekében otthonunkban is érdemes minőségi kijelzőt használni: a legjobb választás egy kényelmes méretű IPS monitor, ami stabil és pontos színmegjelenítést biztosít, villódzás nélkül” – tanácsolja Orémus Eszter, az LG szakértője.

Olvastad már?

Hagyd a kanapét a filmnézésre!

Az sem mindegy, min és hogyan ülünk. A lehető legrosszabb megoldás az, ha a kanapén, ölbe vett laptoppal próbálunk boldogulni. Használjunk inkább széket és lehetőség szerint olyat, amin állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, valamint a karfa pozíciója is. Ha hosszú távú home office-ra készülünk, megéri beruházni egy minőségi székbe, de ha egyelőre kénytelenek vagyunk az étkezőből kölcsön venni egy ülőalkalmatosságot, a fenekünk alá helyezett párnával javíthatunk mind a kényelmen, mind a testtartásunkon. Az így komfortossá tett széken üljünk úgy, hogy a combunk legyen párhuzamos a padlóval, a talpunk pedig vízszintesen nyugodjon vagy a padlón, vagy egy lábtámaszon (ez utóbbit otthon egy cipősdoboz is helyettesítheti). A felkarok legyenek párhuzamosak a gerinccel, a billentyűzetet pedig úgy érjük el, hogy az alkar 90 fokos szöget zár be a felsőtesttel.

A vasalódeszka második élete

Nem muszáj az egész napunkat ülve tölteni: a konyhapult vagy a megfelelő magasságba állított vasalódeszka is szolgálhat álló munkaasztalként. Ha a vasalódeszka mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy szorosan állítsuk a fal mellé, hogy munka közben minél kevésbé tudjon elmozdulni. Ha már az állva végzett munka is unalmas, a változatosság kedvéért kipróbálhatjuk, hogy a padlón ülve, a kanapéra vagy a dohányzóasztalra helyezett laptopon dolgozunk.

Mozgás!

Fontos, hogy félóránként-óránként keljünk fel a gép elől és mozogjunk, végezzünk néhány tornagyakorlatot és tornáztassuk meg a szemünket is. Ha nagyon belemerülnénk a munkába, állítsunk be a telefonunkon időzítőt, hogy rendszeresen figyelmeztessen a mozgásra és a folyadékpótlásra.

+1. tipp: vidd haza a munkahelyed

Ha a van rá lehetőség, a hosszan tartó home office idejére bátran kérjük kölcsön a munkahelyünkről a benti munkához használt monitort, billentyűzetet, egeret és igen, a széket is!

Olvass tovább!