Útmutató a tökéletes hygge húsvéthoz

2020. április 10.
A húsvétot a világ szinte minden táján ünneplik, mindenhol megvannak a maga hagyományai, amelyeket tovább színesítenek a családok saját tradíciói. Idén azonban teljesen más élethelyzetben érkeztünk el a húsvéthoz, amelyben talán minden korábbinál nagyobb szükségünk van rá, hogy egy kis hygge érzés járja át az otthonunkat és a lelkünket. Mit tanulhatunk a dánoktól? Hogyan ünneplik a húsvétot a hygge őshazájában?

Ahány ország, annyi szokás él a húsvéttal kapcsolatban is a világban, és a családok saját hagyományairól még nem is beszéltünk. De hogyan ünnepelnek a dánok? Hogyan vihetünk több hyggét a saját ünnepünkbe, hogy nyugodtabb és szebb húsvétunk legyen?


Dániában nagy ünnep a húsvét, talán még nagyobb felhajtás övezi, mint a karácsonyt, hiszen a hosszú, skandináv tél után a tavasz bontogatja a szárnyait, végre melegebbre fordul a zord időjárás. És hogy mivel ünneplik a hygge hazájában a húsvétot?

Påskefrokost

A påskefrokost, vagyis a húsvéti ebéd sosem maradhat el a dánoknál. A család és a barátok összejönnek egy hatalmas lakomára húsvét vasárnap, ami akár egész nap tarthat. Idén személyesen nem látogathatunk el szeretteinkhez húsvétkor, tartsuk meg helyette a közös családi ünnepi ebédet videokonferencián keresztül, hogy ne maradjon el a közös ünneplés.

Olvastad már?

Gækkebrev

A gækkebrev tradicionális húsvéti gyerekjáték Dániában, amelynek gyökerei az 1700-as évekre nyúlnak vissza. Hópehely alakú leveleket készítenek a gyerekek, amelyben verses rejtvényt és egy hóvirágot rejtenek el. A készítők nem írják rá a nevüket a levélre, csupán annyi pontot írnak rá, ahány betűből a nevük áll. A címzettnek kell kitalálnia, ki írhatta a levelet. Ha helyesen tippel, a feladó csokitojással jutalmazza őt. Ha téved a címzett, neki kell csokitojással megajándékoznia a feladót.

View this post on Instagram

Jeg er velsignet med en masse dejlige mennesker i mit liv. De fleste har jeg mødt på havestier.

Der kom et gækkebrev. Et smukt eet af slagsen. Tænk, at et sødt og betænksomt menneske, har siddet og klippet dette fine og poetiske lille mesterværk til mig, fordi hun ved, at jeg elsker denne gamle og unikke tradition. Hvor ER det smukt@lisbethkdoktor💚 TUSIND TAK 💚
😍😍😍😍😍😍😍 A lovely gardenfriend sent me this beautiful handmade "gækkebrev". A snowdropletter like this is a unique Danish tradition.
In the weeks before Easter, people cut out elaborate shapes on paper and write a "teaserpoem". The letter is anonymous, but signed with a number of dots, corresponding to the number of letters in the secret sender's name.
If the recipient can guess, who it's from, the sender owes him an Easteregg. If he can't, he owes the sender an egg.
The letter is accompanied by at least one snowdrop, which has great symbolic meaning as it is the first flower of the year.

#danisheastertraditions#gækkebrev#påske #tantegrønshave

A post shared by Jytte Aggerholm Justesen (@tantegroenshave) on

Solæg

Mint a világon mindenfelé, a tojás az egyik legfontosabb húsvéti szimbólum Dániában is, hiszen az az új élet kezdetét szimbolizálja. A legelterjedtebb díszítési mód itt is a kifújt tojás kifestése, amelyhez csodás hygge mintákat álmodhatunk. Emellett a húsvéti asztalról sem maradhat el a tojás. Dánia déli részén különösen elterjedt a solæg nevű ínyenc fogás. A tojásokat ehhez hagymában főzik meg, amely sötétre festi a héjat. Ezután legalább egy hétre sós vízbe teszik a főtt tojásokat, majd mustárral és csípős paprikával fogyasztják.

View this post on Instagram

Så kan påsken bare komme an! #solæg

A post shared by Mette Barlebo Frøsig (@mettebarlebo) on

Húsvéti nyuszi

A húsvéti nyuszi hagyománya Németországból indult, ám a dánok is átvették ezt a tradíciót az 1900-as évek elején. A történet itt is hasonló minden családnál: a nyuszi hozza a húsvéti tojásokat húsvét reggelén, és elrejti őket a kertben, ahol a gyerekeknek kell megkeresniük azokat. Dániában ezek a tojások nagyon gyakran csokoládétojások. Egy felmérés szerint Európa legnagyobb csokoládétojás-fogyasztói ugyanis a dánok.

Olvass tovább!

Forrás: The Local, Sostrenegrene