Az 5 legfontosabb teendő hazatérés után

2020. április 14.
Bár a lehető legkevesebbet megyünk el otthonról, bevásárolni, kutyát sétáltatni muszáj, így kénytelenek vagyunk időnként elhagyni a lakást. Persze ilyenkor is betartjuk az alapvető elővigyázatosság elveit, ám a pár hónappal ezelőtti rutinhoz képest meg kell tanulnunk egy teljesen más rendet arra, milyen teendőink vannak rögtön azután (sőt, még azelőtt is), hogy belépnénk az ajtón.

Bár a kellő elővigyázatossággal valószínűleg elég csekély az esélye annak, hogy kutyasétáltatás vagy egy boltlátogatás alkalmával megfertőződjünk az újfajta koronavírussal, ám nem tudhatjuk, mikor találkozunk egy olyan személlyel, aki tünetmentes hordozó, vagy érintünk meg olyan felületeket, amelyet előtte egy fertőzött személy tapintott. A mikrobiológusok szerint ezért nem árt bevezetni egy olyan rutint a hazaérkezésre, amely még inkább csökkenti annak esélyét, hogy megfertőződjünk a Covid-19 vírussal.


1. Fertőtlenítsük a kezünket, mielőtt megfogjuk a kilincset.

Tartsuk észben minden alkalommal, mikor elhagyjuk az otthonunkat, hogy bármikor a kezünkre kerülhetnek kórokozók. „Kerüljük az arcunk megérintését kézmosás előtt, és ha lehetséges, mindig legyen kéznél fertőtlenítő, hogy az autó kormányának vagy az ajtókilincsnek a megfogása, a kapunyitónak a megnyomása előtt a potenciálisan a kezünkre került kórokozókat elpusztítsuj” – javasolta dr. Elizabeth Scott, a bostoni Simmons Egyetem mikrobiológus professzora.

2. A földre tegyük a szatyrokat.

Mivel a vírusok órákig életképesek maradnak a szatyrokon, ezért felejtsük el, hogy a megérkezés után azonnal a pultra vagy asztalra tesszük a beszerzett árut. Kivétel persze, ha utána azonnal alaposan lefertőtlenítjük ezeket a felületeket. A mikrobiológus azonban marad annál a taktikánál, hogy a padlóra teszi a szatyrokat és csomagokat, míg a kórokozók elleni óvintézkedésekkel végez.

Olvastad már?

3. A koszos ruhákat és cipőket egy helyre gyűjtsük.

Teljesen mindegy, hol jártunk, a cipők és ruhák potenciális vírushordozók. Dr. Scott mindig egy helyre rakja le ezeket a ruhadarabokat. Olyan helyet alakított ki nekik, ahol nem érintkeznek más, gyakran használt felületekkel, így a kanapé karfája vagy az ebédlőszék most nem játszik. Ha még elővigyázatosabbak szeretnénk lenni, öltözzünk is át ezután otthoni ruhába. Ám ha már ezt megtesszük, akkor győződjünk meg róla, hogy a levetett ruha a szennyestartóba kerül, ahonnan egyből megy a mosásba.

4. Alapos kézmosás után csomagoljunk ki.

Az átöltözés után a legfontosabb, hogy a kezünket alaposan, az irányelveknek megfelelően megmossuk, így az azon található kórokozók sem kerülhetnek át a lakásunk különböző pontjaira, így a kilincsekre vagy a villanykapcsolókra sem. Ezután álljunk csak neki a bevásárlás kipakolásának vagy a levelek felbontásának. Ha csak egy rövid sétára mentünk ki (elkerülve az embereket) és nem tapogattunk semmit, a mikrobiológus szerint nincs okunk az aggodalomra.


5. Fertőtlenítés és ismételt kézmosás.

Miután elpakoltuk a bevásárlást, fontos, hogy ismét megmossuk a kezünket. Ha olyan dolgokat helyeztünk a pultra vagy az asztalra, ami potenciális vírushordozó, vagy megérintettünk szennyezett kézzel egy kilincset vagy fogantyút, tisztítsuk meg, mielőtt elfeledkeznénk róla. A mikrobiológus azt azonban hangsúlyozta, hogy nem szükséges mindent fertőtlenítővel mosni az otthonunkban. A szappan vagy a mosogatószer és a víz ugyanis tökéletesen hatékony a koronavírussal szemben, ráadásul könnyebb is hozzájutni.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash