Valóban működnek Venus Williams megfázás elleni trükkjei?

2019. november 09.
Sokunkhoz hasonlóan Venus Williams is a klasszikus, régi iskolára esküszik, ha megfázásról van szó, és a jó öreg C-vitamint, gyógynövényi olajokat és fokhagymát vet be, hogy minél hamarabb leküzdje a betegséget. De valóban működnek ezek a praktikák?

A sok utazás, edzés és verseny közepette Venus Williams sem engedheti meg magának, hogy sokáig betegeskedjen, és sokunkhoz hasonlóan ő is a régi, jól bevált praktikákat veti be megfázás ellen és a légúti betegségek megelőzésére. Az olimpiai és világbajnok teniszező nagy figyelmet fordít a kézmosásra, fertőtlenítésre is, emellett C-vitamint, oregánó olajat és sok fokhagymát használ az immunrendszere erősítéséhez, ami miatt saját bevallása szerint családtagjai néha már reklamálnak is. De valóban működnek ezek a megelőző és gyógyító praktikák? Mit mond a tudomány?

C-vitamin: nagy a tekintélye, de túlértékelik

Amint beköszönt a hideg, mindenhonnan azt halljuk, hogy C-vitaminnal erősítsük az immunrendszerünket: tablettából, rengeteg gyümölcsből és zöldségből szerezzük be a szükséges vitaminadagot.


Ám sajnálatos módon a megfázás leküzdésében és megelőzésében a kutatások szerint nem oszt, nem szoroz, mennyi C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Ám nem felesleges azért a nagy adag C-vitamin fogyasztása, főleg ha zöldségből és gyümölcsből szerezzük ezt be. A vitamin olyan mikronutrienseket tartalmaz, melyek elengedhetetlenül fontosak az élettani folyamatok működéséhez.

Oregánó olaj: biztató gyulladáscsökkentő

A mediterrán konyhában gyakran használatos illatos fűszernövényből, az oregánóból nyert illóolaj tele van antioxidánsokkal. A kutatások szerint azonban más egészségügyi előnyei is vannak a használatának. A brazíliai Santa Maria Egyetem mikrobiológusai által végzett kutatás szerint az oregánó olaj különösen hatékony a légúti vírusfertőzések és az influenza leküzdésében. Egy másik, a Georgetown Egyetemen végzett kutatás pedig antibakteriális tulajdonságait tárta fel, ám ez utóbbi állatkísérlet volt csupán, így további tanulmányokat végeznek, hogy embereknél is hasonlóan hatásos-e az oregánó olaj. Ártani viszont biztosan nem árt, ha a napi rutinunk része lesz, ám nem pótolja a megfelelő mennyiségű alvást és folyadékfogyasztást, ha betegek leszünk.

Fokhagyma: minden téren bizonyított

A fokhagyma erőteljes szagára tekintsünk úgy, mint annak bizonyítékára, hogy remekül felveszi a harcot a fertőzésekkel szemben. A kutatások szerint a fokhagyma serkenti a fehérvérsejtek bizonyos típusának termelődését, így azok hatékonyabban tudnak küzdeni a vírusok ellen. Ráadásul valóban rendelkezünk tudományos bizonyítékokkal arról is, hogy a megfázás és influenza tüneteit enyhíti. 

Forrás: Business Insider
Fotó: Unsplash