Karanténszex – mítoszok és tippek

2020. április 26.
A koronavírus-járvány fenekestül forgatta fel a mindennapjainkat. Eddig még soha nem tapasztalt helyzetek alakultak ki világszerte. A pánik hatására tömeges felvásárlásba kezdtek az emberek, az élelmiszerek, a tisztítószerek és a vécépapír gyakran hiányzik a boltok polcairól. Ismeretlen szituációval állunk szemben, ezért nagyobb hangsúlyt kell szentelnünk bevásárlásaink tudatos megtervezésének. Mire van szükségünk? Miből, mennyi időre elegendő készletünk van? Most ezek kulcsfontosságú kérdések, melyek részletekbe menő átgondolásával magabiztosabban nézhetünk szembe a ránk váró bizonytalan időkkel.

Felkészültünk a fogamzásgátlásra?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, aki csak teheti, maradjon otthon, ez mindenki érdeke. Vásárlásaink számát is ritkítani kell, és előre gondolkodva kellene a bevásárlási listánkat összeállítani. Amire szükségünk lehet az elkövetkező negyedévben, azt igyekezzünk beszerezni, ezzel is minimalizálva az otthonunkon kívül töltött időt, persze mindezt felesleges felhalmozás nélkül. Nem egyszerű.

Párkapcsolatokban a szoros, hosszú ideig tartó összezártság alatt nagyon könnyen adódhat helyzet intim pillanatokra – talán gyakrabban is, mint normál hétköznapokon az lenni szokott. Az idő múlását könnyebb elütni effajta tevékenységgel, ráadásul még a szorongási faktorunkat is csökkenti. Ebből következően, ha tartós párkapcsolatban élünk, és nem tervezzük bővíteni a családot, gondolnunk kell a megfelelő fogamzásgátlásra is. Vagyis erősen ajánlott átgondoltan feltöltenünk védekezési eszközkészletünket, ha elejét szeretnénk venni a nem vágyott következményeknek.

Szex koronavírus-járvány idején

Sokan tartanak attól, hogy a COVID-19 vírussal szexuális aktus útján is meg lehet fertőződni. Jó hír, hogy jelenlegi tudásunk szerint a koronavírus nem terjed olyan testnedvek által, mint az ondó vagy a hüvelyváladék. Csak cseppfertőzéssel, nyálkahártyán (orron, szájon, szemen) keresztül, így nyállal is. Szóval a szó szoros értelmében szexuális úton nem lehet elkapni a fertőzést, ha azonban valakivel szoros kapcsolatba kerülünk, az mindenképpen teret ad a vírus terjedésének.

De mi a helyzet a csókkal? A csókolózás elhagyása megvéd minket? Viseljünk maszkot szex közben? Természetesen a csók veszélyt jelent mind a két félre nézve. De a párok akár már egy puszival, közös tányérból való falatozással vagy közös fogkrém használatával is képesek átadni a vírust egymásnak. Ugyanakkor ha nem váltogatjuk a partnerünket, a fertőzés csak a párt érinti, másnak nem adjuk át a vírust. Így a koronavírus-járvány miatt nem kell felhagynunk a szexszel – csak ha megbetegedünk.

Amire figyelnünk kell, hogy ne teremtsük meg a lehetőségét annak, hogy tovább terjesszük a kórt, vagyis kizárólag egy partnerrel létesítsünk kapcsolatot. Új partnerrel való szorosabb megismerkedésnek igen nagy a veszélye ezekben a hetekben. Ismeretlenekkel inkább tartsuk a két méter fizikai távolságot a járvány lecsengéséig.

Ha megbetegedik a partnerünk

A The Guardian által megkérdetett szakértők szerint, ha a partnerünk koronavírus-tesztje pozitív lett, a lehetőségeinkhez képest tartsunk minél nagyobb távolságot egymástól. A tünetek megjelenése után különítsük el a beteget legalább 2 napig. A szakértők azt tanácsolják, hogy az izoláció akkor érjen véget, ha a beteg minden gyógyszeres kezelés nélkül 72 órán át láztalan, és a légzőszervi tünetei is enyhülnek. A saját érdekünkben is az lenne a legjobb, ha csakis akkor kerülne sor az első szexre, ha már teljesen felgyógyult a partner.

Van értelmük a „koronabiztos” pózoknak?

A pornóipar gyors reagálású hadteste már kihozta a koronavírus témájú felnőttfilmeket, amelyekben maszkos, vegyvédelmi ruhába öltözött, orvosi köpenybe bújt szereplők „oktatják” a nézőket. Sőt, már a közösségi médiát is kezdik ellepni a humorosnak szánt infografikák, ismertetve azokat a pózokat, az úgynevezett koronaszútrákat, amelyeket biztonságosnak kiáltanak ki koronavírus-járvány során történő közösüléshez. Ahogyan már említettük, az egy légtérben való együttlét miatt úgyis kiemelkedően magas az egymás megfertőzésének esélye, aktustól függetlenül. Így a szex közbeni távolságtartó, új megnevezéssel élve koronapozitúrák tulajdonképpen nem érik el a céljukat. Bár kísérletezésnek kiválóak. A szájmaszkkal kapcsolatban is hasonló a véleményünk. Ráadásul most mindenhol hiánytermék.

Mire figyeljünk?

Termékenységtudat-oktatóként és webshop-üzemeltetőként az alábbi néhány pont betartását javasolnám a karantén idején szexterápiát bevető pároknak:

1. Tankoljunk fel a számunkra bevált fogamzásgátlási megoldásból

Lehetőség szerint az eddig alkalmazott, jól bevált módszerekkel vegyük elejét a gyermekáldásnak. Ha valaki hormonális fogamzásgátlót szed, akkor érdemes nagyobb adagot felíratni a tablettából. Legyen otthon több csomag óvszer, míg ha valaki pesszáriumot vagy méhszájsapkát alkalmaz, akkor is érdemes a spermicid gélről is gondoskodni.

2. Rendeljük online

Amit lehet, inkább házhoz szállíttatva vegyük meg, és kerüljük a csomagpontokat. A receptre felírt fogamzásgátló tabletták hátránya, hogy a túlterhelt gyógyszertárakból nehézkesebb a beszerzésük.

3. Legyen kéznél vészmegoldás

Akármilyen fogamzásgátlási megoldást alkalmazunk, sosem árt, ha van otthon vészmegoldásnak pár doboz óvszer, akkor is, ha nem ez a preferált módszerünk.

4. Kizárólag a párunkkal létesítsünk aktust

Fentebb ezt a témát már részletesen kifejtettük. A normális alkalmi partnerek szintén karanténidejüket töltik.

5. Ne számoljunk sürgősségi megoldásokkal

A megszakításos védekezés máskor sem, de most kifejezetten nem ajánlott. Az egészségügyi rendszer jelenlegi extrém túlterheltsége miatt a nőgyógyászokat is alig lehet elérni, a rendelések sok helyen szünetelnek. Az orvosoknak korlátozott a lehetőségük fogamzásgátló vagy esemény utáni tabletta felírására, nem is beszélve a műtétekről.

Olvass tovább!

 

Fotó: Unsplash