Tudj meg mindent a szobanövényekről Hadobás Nórától

2020. április 08.
Zöldítenéd az otthonodat, de nem tudod, hogyan vágj bele? Nem érted, miért halnak meg folyton a szobanövényeid? Ezekekre a kérdésekre is megkapod majd a választ, a marieclaire.hu új, állandó zöld szakértőjétől. Ismerd meg Hadobás Nórát, az Urban Jungle Budapest alapítóját.

Mesélj egy kicsit magadról, mit lehet rólad tudni?

Szabadúszó kommunikációs szakemberként dolgozom, 2018 februárjában indítottam el a szobanövényeket fókuszba állító saját projektemet, az Urban Jungle Budapestet, aminek az ötletét a nemzetközi Urban Jungle Bloggers közösség adta. Számomra a kezdetek óta több ez, mint a „living and styling with plants” filozófia, a környezetvédelem és a tudatosság is szorosan kapcsolódik a tevékenységünkhöz. Olyan növényekkel kapcsolatos programokat szervezünk online és offline, amikkel élményeket adunk, esélyt és lehetőséget a minőségi énidő eltöltésére és a tanulásra. Nekem személyesen fontos, hogy az esztétikai szempontokon túl legyen egy mélyebb tartalom is a tettek és a programjaink mögött.

Rendszeres programjaink közé tartoznak a workshopok és meetupok, de füvészkerti sétákat és szobanövény-lakásvásárokat is tartunk, valamint egyre több az egyéni tanácsadói feladatunk és a céges, privát felkérésünk is. A környezettudatos törekvések mellett lényeges, hogy klímaszorongás és aggodalmak helyett jól érezzük magunkat növényezés közben, ezért rendeztünk tavaly több alkalommal Prosecco Péntekeket és Botanical gin&tonic workshopot is.

Ha nem növényekkel foglalkozom, szeretek workshopokon kikapcsolódni, főzni, régi és új éttermeket felfedezni, utazni, spinningelni, jó proseccókat és borokat kóstolni. Érdekel a színház, hangversenyek, koncertek és szívesen kirándulok is. Sok minden érdekel, soha nem unatkozom.

Hadobas-Nora

Honnan ered a növények iránti szereteted?

Gyerekkorom óta rajongok a növényekért. Csak az utóbbi időben gondoltam bele jobban, de tulajonképpen a növények mindig is az életem fontos részei voltak, és egészen apró korom óta folyamatosan jelen vannak a mindennapjaimban. Édesanyámmal kislányként rendszeresen jártunk egy nagyobb társasággal kirándulni, az otthonunkban mindig is számtalan szobanövény vett minket körül, és természetes volt, hogy utazások alkalmával nemcsak a városokat és múzeumokat járjuk, hanem a természetet is, ami néha hegyeket-völgyeket jelentett, máskor pedig botanikus kerteket és parkokat.

Amikor elköltöztem a szüleimtől, előbb voltak szobanövényeim, mint kanapém vagy mosógépem, mert nálam ez volt a fontossági sorrend. Az, hogy most a munkám részeként is növényekkel foglalkozhatok, nagy ajándék nekem az élettől.

Ezt olvastad már?

Mi alapján választasz az otthonodba növényt? Van kedvenced?

Egy ideje megfogadtam, hogy nem hozok haza új növényt, egyszerűen azért, mert nincs több hely itthon. Hamarosan elköltözünk, akkor lesz majd lehetőségem újragondolni a gyűjteményt, de egyelőre próbálok szigorú lenni magammal. Ez persze nem egyszerű, mert állandóan vannak olyan rendezvényeink, amik után mindig marad egy-két biztonsági tartalék (plusz cserép), amiknek új helyet kell találni – ilyenkor a barátaim nagyon szoktak örülni.

Talán meglepő, de nem Instagram-sztár növények a kedvenceim, hanem azok, amik már hosszú évek óta megvannak: az anyukámtól kaptam őket ajándékba vagy a nagymamámtól örököltem. Ezekhez a növényekhez ragaszkodom a legjobban.

Hogy látod, mi, magyarok mennyire szeretjük a szobanövényeket? Van igazán felkapott, trendinek számító növény?

Úgy tapasztalom, itthon is egyre népszerűbbek a szobanövények, és egyre többen vannak a gyűjtők is, akik igazi különlegességekre vágynak. Aktuális kedvenc a lyukacsos leveleiről ismert Monstera adansonii, a lantlevelű fikusz (ficus lyrata), de sokan vágynak pénzlevelű pileára (pilea peperomioides) és pöttyös levelű begóniára (begonia maculata) is. Örök kedvenc minden, ami rózsaszín levelű, illetve a variegált levelű változatok is megdobogtatják a sziveket.

Az utóbbi hónapokban feltűnt, hogy a nagyobb barkácsáruházak és kertészetek is egyre trendérzékenyebbek, sőt, akár egy szupermarketban is szembe jöhet egy régóta vágyott növény. A nagy boltok is igyekeznek a trendi a növényeket minél előbb megjelentetni a kívánatukban, ami vásárlói oldalról alapvetően örömteli törekvés, de sajnos szomorú része is van: a minőséggel gyakran adódnak gondok. Egyre többen fordulnak hozzánk olyan esetekben amikor egy-egy ilyen helyen vásárolt, rossz állapotú, beteg növény megmentésében kérik a segítségünket.

Szerinted miben tudsz majd a Marie Claire-olvasóinak segíteni?

Szeretném minél több olvasónak meghozni a kedvét és a bátorságát a kül- és beltéri növénytartáshoz, és a zöldüléshez. A növényekkel való foglalkozás tulajdonképpen éindő, hiszen jelenlétet, figyelmet és türelmet igényel, amikből azt tapasztalom, hogy egyre kevesebb jut magunkra.

Olvass tovább!

Fotó: Urban Jungle Budapest