Most foglalkozz a szobanövényeiddel, hogy egész évben szépek legyenek

2020. április 15.
Itt a tavasz, éled a természet, és a szobanövényeinkkel is érdemes a következő hetekben kicsit többet foglalkozni, mert pár apró feladat elvégzése után egész évben meghálálják majd ezt a gondoskodást. Az Urban Jungle Budapest alapítója és bloggere, Hadobás Nóra a tavaszi szobanövényes tennivalók összegyűjtésével indítja útjára nálunk állandó rovatát, amely mostantól rendszeresen új, bel- és kültéri növényes témákkal jelentkezik.

Ha igazán szívünkön viseljük a növényeink sorsát, akkor a tavasz nemcsak a kertben, hanem a lakáson belül is megannyi feladatot ad a régi és új növénytulajdonosoknak. A téli nyugalmi időszak után most kezd éledni a természet, és ennek megfelelően alakul a szobanövények életciklusa is. 

Ezt olvastad már?

Fény és hőmérséklet

A napos órák számának növekedésével a plant parenteknek is több dolguk akad. Azzal, hogy több fényt kapnak a növények, a hőmérsékleti viszonyok is megváltoznak, ami nemcsak a növények elhelyezését, hanem a locsolási szokásokat is befolyásolja. Míg a téli hónapok a legtöbb növény számára a nyugalmi időszakról szólnak, addig a tavasztól őszig tartó hónapok a növekedés és a fejlődés jegyében telnek. Élettanilag éppen ezért lényeges a több fény és az ezzel járó magasabb hőmérséklet is. 

 

View this post on Instagram

 

A szerelem első látásra létezik! 💚Tapasztalatból beszélünk, ugyanis velünk pontosan ez történt, amikor évekkel ezelőtt először megpillantottuk ezeket a helyes kis Gömbmohákat. A természetben a víz hullámai alakítják ki gömb formájukat. Lassan nőnek, igényeiket tekintve igazi minimalisták: fényre és heti egy vízfrissítésre van csak szükségük. Ideális választás azon jószándékú növénygyilkosok számára, akik leggyakrabban túllocsolással szenderítik jobb létre áldozataikat. Egyedül és társakkal is tarthatjuk átlátszó üveg edénykében. Homokkal és kövekkel is díszíthető az edény alja, de nekünk így, magában – pontosabban társaságban – tetszik a legjobban. Bármelyik szoba dísze lehet a nappalitól a hálószobába át a konyháig. Gömbmohákat is találtok majd a webshopunkban, számukra ideális üveg edények társaságában. ——————————————————— 👉🏻 Használd az #urbanjunglebudapesthashtaget és mutasd meg a kedvenc zöld szigetedet a lakásodban, vagy Budapesten bárhol, amerre jársz. 👈🏻 • • • #urbanjunglebudapest #urbanjungle #urbanjunglebloggers #ihavethisthingwithplants #plantlady #plantparenthood #indoorjungle #plantsmakepeoplehappy #szobanovenyek #szobanövények #plantsofig #m‪arimo #marimomossball #gömbmoha ‬

A post shared by Urban Jungle Budapest (@urbanjunglebudapest) on Aug 30, 2019 at 12:29am PDT

Gondold át a növények elhelyezését aszerint, hogy melyiknek nagyobb a fényigénye, ha szükséges, válassz nekik lakáson belül új helyet. Öntözéskor bánhatsz kicsit bőkezűbben a vízzel, de azért figyelj arra, hogy elkerüld a túlöntözést.

Ültesd át – de melyiket?

Tavaszra érdemes időzíteni az átültetéseket is, pontosan azért, hogy mire eljön a növekedés, gyarapodás ideje, minél ideálisabbak legyenek a körülmények – és a tápanyag-ellátottság is a gyökérzetnek. 2-3 centiméterrel nagyobb edényt válassz, gondosan ügyelj az adott növény számára megfelelő ültetőközegre, és persze az sem mindegy, hogy terrakotta vagy műanyag cserépbe ültetsz. Növénytől függ, ki melyiket szereti jobban. Az Urban Jungle Budapest blogon korábban többször is írtunk már átültetéshez és cserépválasztáshoz is bevált tippeket, itt pedig 6 hasznos tanácsot adunk, ami jól jön majd a növények átültetésekor.

urban-jungle-szobanoveny

Szaporíts metszéssel!

Átültetéskor érdemes alaposan átnézni a növényeket olyan szemmel is, hogy melyik alkalmas arra, hogy néhány szárat vagy levelet lecsípjünk róla, és mondjuk vízben gyökereztessük. Más szaporítási mód is van persze, de a vízben gyökereztetés talán a legegyszerűbb megoldás. Növényenként változó, hogy hol érdemes elvágni a szárat és levelet, de ezt is ki lehet tapasztalni, hiszen, ha jó helyen vágod el, pár hét alatt gyökeret ereszt. Ha nem döntesz jól, akkor a várt eredmény elmarad.

Ha szeretnéd szakértőktől megtanulni, hogy pontosan hogyan érdemes a tavaszi teendőket elvégezni, és milyen mesterfogásokat ajánl az Urban Jungle Budapest növényszakértője, akkor tarts velünk a Tavaszi szobanövényes tennivalók című online workshopon április 15-én. Az online konzultáció alkalmával végigvesszük a legfontosabb elméleti és gyakorlati tudnivalókat, és szakértőnk megválaszolja a szobanövényekkel kapcsolatos kérdéseket is. Akkor is érdemes velünk tartanod, ha csak most ismerkedsz a szobanövényekkel és ez az első növényes tavaszod, hiszen a workshopon megszerzett tudás nemcsak most, hanem akár jövő tavasszal is hasznodra válik majd.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images