Városban, zöldben: a karanténban átgondolhatjuk, mennyire tudatosan fogyasztottunk eddig

2020. április 30.
Mindig tanulunk valamit, mindig kell, lehet változtatni a kialakult szokásainkon is. Most nem éppen a nagy vásárlások idejét éljük, és érdemes is kicsit átgondolni néhány dolgot ezzel kapcsolatban: mindig jó elkezdeni, és mindig lehet változtatni!

A karantén alatt feltehetjük magunknak a kérdést: mennyire tudatosan fogyasztottunk ezelőtt? Itt az idő rendszerezni, számot vetni és változtatni, a Föld és a saját érdekünkben nem érdemes onnan folytatni az életünket, ahol a karantén előtt abbahagytuk! Ezek a pontok lehetnek irányadóak, de természetesen érdemes őket saját magadra vonatkozóan értelmezni és kiegészíteni. Az alábbi pontok nem lemondásokról szólnak, hanem egyfajta tudatosságról és észszerűségről.

Íme a 12 irányadó lépés a Tudatos Vásárló alapján, amit a következő cikkben folytatunk részletesebben.

  1. Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Egyél kevesebb húst és tejterméket! A klíma és az egészséged is meghálálja.
  2. Egyél több, a környékről származó zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert! Így a helyi gazdaságot támogatod, és a szállítással járó környezetterhelés is csökken.
  3. Igyál csapvizet! A legtöbb helyen tökéletes, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani, ráadásul olcsóbb is.
  4. Szigetelj! A legtöbb energiát fűtésre használjuk.
  5. Kapcsold ki, vedd lejjebb a légkondit. Vedd lejjebb a fűtést.
  6. Kerüld a vegyszereket: válaszd a bioélelmiszert, a friss élelmiszert, a minősített bio- és natúrkozmetikumokat és tisztítószereket, a vegyszeres kezelés nélküli ruhákat, bútorokat, házakat.
  7. Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel. Így többet mozogsz és kevesebbet füstöl(ög)sz.
  8. Nyaralj itthon! (Mármint a karantén után.) Fogadjunk, hogy még egy csomó jó helyen nem voltál.
  9. Tartós, hosszú élettartamú, javítható tárgyakat vásárolj. És előtte mindig kérdezd meg magadtól: biztos kell ez?
  10. Ha elromlott: javíttasd.
  11. Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Így tudsz majd tényleg ellenállni.
  12. Nézz utána, milyen céghez kerül a pénzed. Tudod, hogy a cég, akinél vásárolsz, hogyan bánik az alkalmazottakkal, az állatokkal, környezetbarát-e a működésük, etikus-e a marketingjük?

+1: Nem kell mindent egyszerre. Kis lépésenként alakítsd át az életmódod. Kezdetnek elég a legvonzóbb, legérdekesebb vagy legkönnyebb dolog a listáról, de azért ne ragadj le ezeknél! Sose veszítsd szem elől: a fogyasztás nem boldogít.

Fotó: Unsplash