6 módszer, amivel a gyerekek aktívak maradhatnak a karanténban

2020. május 17.
Iskola és óvoda híján, a home office közepette nehéz lehet megoldani, hogy a gyerekek annyit mozoghassanak, amennyire szükségük van. A Harry Potter-edzéstől a kincskeresésig rengeteg olyan lehetőség van, amivel a térben és időben leszűkült lehetőségeinket kitágíthatjuk.

Több millió gyerek ragadt otthon szerte a világban a koronavírus-járvány miatt. És bár óvatos lépéseket a legtöbb helyen már tesznek a korlátozások feloldására, nagyon úgy tűnik, hogy az óvodák és iskolák még jó darabig zárva maradnak, a gyerekek pedig a képernyő előtt töltik az idő nagy részét, hiszen az oktatás online üzemmódra állt át. Ráadásul a legtöbb szülőnek otthon is dolgoznia kell, így jelentősen kevesebb időt töltenek a gyerekek mozgással, mint a járvány előtti időben.


Az Egészségügyi Világszervezet irányelvei szerint egy 3–5 év közötti gyermeknek szinte egész nap mozognia kellene ahhoz, hogy az idegrendszere megfelelően fejlődjön. A hatéves és idősebb gyermekeknek pedig legalább 60 perc közepes intenzitású mozgásra van szüksége minden nap. Ennek az aktivitásnak nem kell túl bonyolultnak vagy nagyon professzionálisnak lennie. Ráadásul az is remek, ha mi is együtt mozgunk velük.

Mozogjanak a kedvenc mozihőseikkel

A Glen Higgins Fitness csatorna például a  YouTube-on kínál olyan lehetőséget, amelyeken az edézeseket a gyerekek kedvenc Csillagok háborúja, Bosszúállók vagy Harry Potter karaktere köré építettek fel. De nemcsak erősítő edzéseket találunk ingyen online, hanem jóga- és meditációs videókat is.

Olvastad már?

Kössük össze a kincskeresést mozgással

A kincskeresés megmozgatja a kicsik és nagyok fantáziáját egyaránt. Nem is kellenek nagy elrejtett ajándékok ahhoz, hogy élvezzék a gyerekek. A lakás különböző pontjain helyezzünk el betűket, amelyeket ha megtalálnak és helyes sorrendbe raknak, kiadja egy-egy gyakorlat nevét, amit el kell végezniük. Azért ne feledkezzünk el a jutalomról sem az edzés végén, amivel pótolhatják az energiát. A kisebbeknek, akik még nem tudnak olvasni, legyen az a feladata, hogy bizonyos színű tárgyakat keressenek meg és rajzoljanak le a lakásban, a szivárvány minden színében. Az adventi naptár mintájára pedig összeállíthatunk egy edzéskalendáriumot, amelynek egy-egy ablakát kinyitva, minden napra találnak valami izgalmas mozgásformát – például házi kosárlabda-bajnoksággal, vagy olyan kihívásokkal, mint hogy ki tudja tovább tartani a deszkapózt.

Játsszon együtt a család

A szülőknek sem árt szünetet tartani a home office-ban, így nagyon hasznos, ha kijelöljük délelőtt vagy délután azt az egy órát, amikor együtt mozog a család. Ha tehetjük és van rá lehetőségünk, persze az a legjobb, ha egy közeli parkba is eljutunk. Itt fogócskázhatunk, biciklizhetünk, ugrókötelezhetünk vagy tollaslabdázhatunk is együtt, hogy aztán felfrissülve térjünk vissza a számítógép elé.


Családi táncmulatság

Állítsunk össze egy öt-hat dalból álló válogatást, és indulhat is a buli. Hagyjuk, hogy a gyerekek legyenek a koreográfusok, hadd öltözzenek fel balerinának, és már tanulhatjuk is a tánclépéseket együtt.

Csatlakozzanak a gyerekek

Ha valakivel együtt mozgunk, sokkal intenzívebb az edzés és sokkal lelkesebben tornázunk. Ezért vegyük be a gyerekeket is a napi jógagyakorlásunkba, invitáljuk őket közös kocogásra vagy biciklizésre.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash