Húsz perc séta felér egy csésze kávéval

2020. február 08.
Sok ember nem is tudja elképzelni a reggelt kávé nélkül. Pedig egy friss kutatás szerint egy kis reggeli testmozgás pont olyan jó, ha nem jobb, mint a reggeli koffeinadag. Különösen, ha a nap további részét nézzük.

Egy körülbelül húsz perces, közepes intenzitású séta a futópadon, vagy ezzel egyenértékű testmozgás pont olyan hatásosan ébreszti fel az agyat, mint egy csésze kávé, derül ki a Nature Scientific Reports című orvosi szaklapban publikált tanulmányból.

A British Columbia Egyetem kutatói ötvenkilenc 18 és 40 év közötti felnőttet vizsgáltak, akik rendszeresen fogyasztottak kávét. Megnézték, milyen gyorsan képesek felidézni és feldolgozni különböző információkat három különböző feltétel mellett. Először 20 perc könnyű futás vagy közepes tempójú futópadon való gyaloglás után, másodszor egy csésze kávénak megfelelő mennyiségű koffeinpor elfogyasztása után, harmadszor pedig egy átlagos csésze kávé után. Negyedszer mindezek nélkül kellett elvégezniük a feladatokat összehasonlítási alapként.

A tudósok úgy találták, hogy mind a testmozgás, mind a koffein javította a résztvevők pontosságát a teszteken, függetlenül attól, hogy a koffein milyen formában jutott a szervezetükbe. Körülbelül 20 százalékkal voltak pontosabbak az emberek a testmozgás és a kávé után, mint ezek nélkül.

Még egy meglepő dologra felfigyeltek a kutatók: azok, akik több kávét fogyasztottak rendszeresen, hatékonyabban végezték el a feladatokat a gyaloglás vagy kocogás után, mint amikor megittak egy csésze kávét. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy az ő szervezetük már toleránssá vált a koffein hatásaival szemben, így az nem váltja ki náluk a jótékony agyserkentő hatást.

A testmozgás még egy előnyös hatását észlelték a tudósok. A gyaloglás vagy futás ugyanis segített enyhíteni a koffein lebomlása utáni fáradt, álmos állapot tüneteit. Mivel a koffein függőséget okoz, ezek a tünetek annál erősebbek lehetnek, minél több kávét fogyaszt valaki.

 

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash