Hogyan nézz ki jobban a videokonferenciákon?

2020. május 19.
Vége a tokanagyító, szem alatti karikákat megvastagító, és a mellbőségen túl sokat dobó videokonferenciáknak, amikor nem is a tárgyra figyelünk, hanem sokkal inkább azon merengünk, hogy vajon a való életben is így nézünk-e ki. A megnyugtató válaszunk az, hogy nem, sokkal jobban nézünk ki élőben, és néhány trükk segítségével ebből viszonylag sokat vissza is tudunk adni az online konferenciázások alkalmával!

1. Fényt az arcra

Ha semmi mást nem fogadsz meg a tanácsaink közül, ezt az első pontot akkor is érdemes. Ha ablakkal szemben állsz, vagy úgy helyezed az asztali fényt, hogy megvilágítsa az arcodat, akkor már nagyon szembetűnő lesz a változás. A természetes szembefény adja a legjobb hatást, ettől elképesztően simának és egyenletesnek tűnik az arcbőr.

Ha laptopról vagy asztali gépről megy a hívás, akkor nem elég, ha szembefénynél ülsz, mert a képernyő ugyanúgy beárnyékolhatja az arcot, ezér kicsit srégen érdemes elmozgatni az eszközöket. Ha nincs már természetes fény, vagy nincs megfelelő fény a szobában, ahol videóznál, akkor egy laptop mögötti asztali lámpa is megteszi. Azonban ha túl sárgás vagy zavaró a mesterséges fény, és rendszeresen konferenciázol esténként, akkor érdemes beruházni egy laptopra illeszthető körfényre.

2. A megfelelő szög

Soha ne tegyük a kamerát szemmagasság alá, mert extra tokát és eltorzult arcformát fog eredményezni.  A szemmagasságban vagy magasabbra helyezett kamera nyújtja a sziluettet és összeszedettebb hatást is ad. Fogjunk néhány lexikont, vastag szakácskönyvet vagy dobozt, és emeljük meg a laptopot a hívás erejéig!

3. Gondolj a bőrödre!

Az összképhez rengeteget tud hozzáadni az ápolt bőr is. Kamerában sokkal olajosabbnak, csillogóbbnak hat a bőr, így ha komoly sminket nem is szeretnénk feldobni, egy bőrkiegyenlítő primer,  színezett hidratáló, mattító púder vagy BB krém mindenképpen jó szolgálatot tesz. Érdemes leradírozni az ajkat is, hogy megfelelően hidratált legyen.

4.  Tükör helyett webkamera

Indíts egy egyszemélyes konferenciahívást, vagy ha van olyan opció, nézd meg a saját kameraképedet azon a platformon, ahol lesz a videohívásod, és tükör helyett kamerával sminkelj! Mivel nagyon mások a fényhatások, máshova kell, hogy kerüljön a púder, a korrektor, a csontosító. A kamerakép lapítja az arcot, ezért lehetséges, hogy több árnyékolásra vagy más frizurára lesz szükséged ahhoz, hogy komfortosan kezdj hozzá a híváshoz.

5. Fontos a háttér

A háttér sem mindegy! Legyen világos, tiszta,  rendezett, személyes tárgyakkal nem telepakolt a háttered – a túl sok információ elvonhatja rólad a figyelmet, és nem kelt professzionális hatást. A legjobb a tiszta, fehér falfelület.

6. Kontrasztos felső

A világos fal és a lemattított arc mellé a legjobb, ha valamilyen karakteres színű felsőbe bújunk, így nem veszünk el a képen. Akkor is érdemes megbarátkozni a színekkel, ha a való életben inkább a fekete-fehér pártján állunk. Persze arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ne legyen túl mély a dekoltázs, és takarva legyen a vállunk a felvételen.

7. Tarts próbát!

Mielőtt elkezdődik az értekezlet, szánj rá 2-3 percet, hogy megnézd, melyik szög, fény, képkivágás adja vissza leginkább a valós kinézetedet, hogy élőben már ne érhessen meglepetés. Például lehetséges, hogy a való életben még teljesen friss és dús a hajad, de kamerában már laposnak és zsírosnak tűnik, és előnyösebb, ha gyorsan összefogod, mielőtt elkezdődik az értekezlet. Néhány ilyen próba után már magabiztosan fogsz leülni a kamera elé.

Forrás: bbc.com/worklife, cosmopolitan.com, dailymail.co.uk

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!