Te is magadat nézed videohívás közben?

2020. május 12.
Videós tanóra, videohívás vacsora alatt, videós temetés, videós esküvő. Ahogy az életünk egy része átkerült az online térbe az elmúlt hónapokban, mindannyian több videohívást bonyolítunk. És valószínűleg mindannyian rendszeresen azon kapjuk magunkat, hogy a saját képünket nézzük a megbeszélés közben.

Nehéz nem saját magunkat nézni a videohívások közben. Olyan gyakori és mindenkit érintő jelenség ez, hogy tömegével születnek cikkek arról, hogyan tettessünk szemkontaktust az online megbeszélés alatt, és személyes vallomások születnek arról, milyen érzéseket kelt az emberben, ha naponta több órát nézi a saját reakcióit a monitoron.


A túl sok inger tehet róla

Ha a való életben beszélgetünk valakivel, közben nem látjuk magunkat. Ám a videohívások alatt látjuk, ahogy formáljuk a szavakat, és a saját reakcióinkat is megfigyelhetjük, miközben mások beszélnek. Önkéntelenül befurakszik a gondolat a fejünkbe, vajon mások is olyannak látnak-e minket, amilyennek mi magunkat. Ha ehhez hozzáadjuk a hosszú szemkontaktus miatti nyomást, csupán azt érezzük majd egy-egy hívás végén, hogy kimerültünk. Ráadásul sokan úgy vélik, hogy sokkal erősebb reakciókat kell produkálniuk a megbeszélések közben, hogy éreztessék, jelen vannak és figyelnek.

Olvastad már?

Azzal, hogy magunkat nézzük a beszélgetés közben, tulajdonképpen a túl sok ingerrel és a videós beszélgetés jelentette túláradó információtömeggel próbálunk megbirkózni a szakember szerint.

Fárasztóbb, mint a valós tárgyalás

Azt sem árt tudatosítani magunkban, hogy az emberek nem úgy, és nem minket néznek a videós hívások alatt, mint ahogy érezzük. Bár rendkívül egyszerűnek tűnik, pszichés szempontból sokkal kimerítőbb az internetes megbeszélés, mint a valós tárgyalások. A gesztusok, nonverbális jelek hiánya sokkal megerőltetőbbé teszi az információk feldolgozását, így sokkal fáradtabbnak érezhetjük magunkat egy-egy ilyen megbeszélés után.


Segíthet, ha vázlatot készítünk magunknak a hívás előtt, így sok energiát megspórolhatunk az agyunknak. Ha rajzolgatunk vagy sétálunk a videós megbeszélés alatt, az szintén segít koncentrálni. Ha pedig nagyon zavarónak találjuk, hogy magunkat nézzük, takarjuk le egy post-ittel a képernyőn az arcunk helyét, ugyanakkor sose felejtsük el, hogy mindenki ugyanúgy magát nézi beszélgetés közben, ahogy mi is.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash