Ha az élet citromot ad… készíts belőle tom khát és tisztítóspray-t

2020. május 31.
A citrom az a gyümölcs, amiből legtöbbször megveszünk egy nagy csomaggal, míg végül egyet-kettőt használunk csak fel belőle. Majd napokkal később törjük a fejünket, mihez kezdjünk a maradékkal, mert megvárni, míg tönkremegy, vétek lenne. Két remek tippünk is van, mire jó a citrom.

Gyakran előfordul az emberrel, hogy több citrom marad meg, mint amennyire szüksége lenne. Természetesen készíthetünk lekvárt a citromból is, esetleg savanyíthatjuk, aszalhatjuk vagy kandírozhatjuk. De a klasszikus szicíliai italt, a limoncellót is megpróbálhatjuk elkészíteni. Ám nem kell itt megállnunk, ha ezeket már kipróbáltuk, van más módja is annak, hogy ne hagyjuk megromlani a citromokat.

Tisztítószer citromból

Olyan univerzális gyümölcs a citrom, hogy még takarításra is használhatjuk. Ráadásul ehhez még a kifacsart citromokat is hozzárakhatjuk, így azok sem vesznek kárba. Tegyük egy befőttesüvegbe a citromkarikákat, majd töltsük tele ecettel az üveget. Hagyjuk állni két hétig, majd szűrjük le, nyomkodjuk ki az összes folyadékot a maradékból. Szórófejes flakonba töltve az egész lakásban biztonságos, vegyszermentes tisztítószerként használhatjuk, amellyel az üvegtől a fafelületekig bármit letörölhetünk.

Tom kha gai

Aki a tom khát egyszer megkóstolja, soha többé nem akar más levest enni. Ez egy nagyon egyszerű csirkehúsleves, amely kókusztejjel, citromfűvel és citrommal készül. Az eredete a sziámi királyságba nyúlik vissza, ám ma már a legtöbben autentikus thai fogásként ismerik. Ne ijesszen meg senkit a hozzávalók hosszú sora, a keleti fűszereket áruló boltokban ezek mindegyike beszerezhető.

Hozzávalók 6 főre:

800 g csirkehús 10-14, nagyjából egyforma darabra vágva, bőrrel együtt
500 ml kókusztej
250 ml kókuszkrém
500 ml csirkealaplé (vagy sima víz, ha nincs alaplevünk)
2 kifejlett galangal gyökér körübelül 2 cm-es korongokra vágva, szétnyomva addig, míg kilapul, ám még egyben marad
200 g illatos gomba vagy banánvirág, articsókaszív, bármilyen olyan puha zöldség, amit szeretünk
2 fiatal galangal gyökér, még hajlékony, vékony csíkokra vágva
2 szál citromfű, amelyből olyat válasszunk, amelynek fehér a közepe, vágjuk vékony szeletekre átlósan
6-8 evőkanál halszósz
8-10 evőkanál citromlé
chili
korianderlevél

Forraljuk fel a kókusztejet egy nagy edényben, főzzük benne 10-20 percig a csirkehúst, majd vegyük ki belőle, és tegyük külön tálba. A kókusztejhez öntsük hozzá az alaplevet, a kókuszkrém felét, a galangalt, koriandert, citromfüvet, majd forraljuk további tíz percig. Ekkor tegyük vissza a csirkét, ízesítsük halszósszal, hagyjuk gyöngyözve főni még 5-10 percig, míg a hús teljesen elkészül. Ekkor tegyük hozzá a kókuszkrém másik felét, a gombát és chilit. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a citromlevet is.

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash