Kerüld a farmert és figyelj a szegélyre: a biciklizés tízparancsolata

2020. június 21.
A koronavírus-járvány hatására annyian kezdtek biciklizni a nagyvárosokban is, mint még soha. A kezdő városi kerékpározók számára összeszedtük, mire kell figyelni, hogy biztonságosan és kényelmesen tekerhessenek.

A koronavírus-járvány egyik legjobb hozadéka, hogy egyre többen szálltak át a bicikli nyergébe a tömegközlekedésről és az autóból. Mielőtt felkészülés nélkül kezdenénk tekerni, érdemes néhány tanácsot megfontolni, hogy kényelmesen és biztonságosan érhessük el úti célunkat.

1. A bicikli használati eszköz, nem dísztárgy

Gondoljuk végig, mire használjuk a kerékpárt, és ennek megfelelően válasszunk. Ne hagyjuk, hogy a látvány vezessen. A képeken idillien kinéző és rendkívül fotogén, fekete holland kerékpárok bár gyönyörűek, ám ha dombos helyen lakunk, valószínűleg nagy küzdelem árán jutnánk csak haza a nehéz biciklikkel. 

2. Ne rémisszenek meg a pánikkeltő történetek

Mindenkinek van legalább egy rémtörténete a városi biciklizésről, ami a barátjának az ismerősének a kersztanyjával esett meg. Ne hagyjuk, hogy ezek elvegyék a kedvünket a biciklizéstől. Böngésszük inkább a statisztikákat, azok sokkal bíztatóbbak, és figyeljünk oda közlekedés közben. 

3. A lakatszabály
Az ajánlások szerint a biciklizárnak annyiba kell kerülnie, mint a kerékpár árának 10-15 százaléka. 

4. A láthatóság a legfőbb mantra

Sötétedés után nem közlekedhetünk lámpák és fényvisszaverők nélkül. A legjobb, ha nemcsak a kerékpáron, de a bukósisakon is helyezünk el lámpákat, így messzebbről láthatók leszünk.

Olvastad már?

5. Nem kell mindenáron tekerni

Attól, hogy elkezdünk biciklizni, nem kötelező hidegben, esőben is két keréken járnunk. Semmi sem veszi el jobban a kedvet a biciklizéstől, mint az a tudat, hogy innentől esetleg kötelező azzal közlekednünk. Ez nem igaz. 

6. A csomagtartóra szerelhető táska nem csak szállításra jó

A kormányra szerelt kosár nagyon jól néz ki, ám nem minden esetben praktikus. A csomagtartóra illeszthető málha viszont élénk színével feltűnőbbé tesz, újabb lehetőség a fényvisszverők felszerelésére, és még abban is segít, hogy alacsonyabban legyen a súlypontunk, így stabilabban közlekedhetünk.

7. Pumpa mindig legyen kéznél

A táskánk kötelező tartozéka legyen ezentúl egy kis kézipumpa, hiszen bármikor leengedhet a kerék.

8. Legyen kéznél csereruha

Nem csak akkor jöhet jól a csereruha, ha esik az eső. Ha megizzadunk a munkahelyre beérve, friss öltözetre válthatunk. Biciklizéshez válasszunk kényelmes leggingszet, a farmert inkább tartogassuk a megérkezés utánra.

9. Teljes jogú közlekedők vagyunk

Sose húzódjunk a padkához közel, mivel így az autósok hajlamosak sávon belül előzni. Haladjunk távolabb a padkától, így jelentősen csökkenthetjük annak az esélyét, hogy előzés közben elsodorjanak.

10. Menjünk túrázni

Ne csak városban használjuk a kerékpárunkat. A nagyobb távokon jobban megismerhetjük a biciklinket, és bátrabbá válhatunk a városon belül is.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash