Újabb koronavírus-dilemma: hogyan játszhatnak együtt a gyerekek?

2020. június 03.
Bár a koronavírus-járvány első hulláma úgy tűnik, levonult, ám a vírusveszély nem múlt el. A kockázatot pedig, mint mindig, a szülőknek kell vállalniuk. A szakemberek szerint sem könnyű eldönteni, mikortól és hogyan játszhatnak együtt a gyerekek. A döntés pedig nem meglepő módon a saját komfortzónánktól függ.

„Minden nap elhangzik a rendelőben: mit csináljunk, nem maradhatunk örökké otthon, szükségünk van az aktivitásra – mondta dr. Sally Goza, az Amerikai Gyermekorvosok Társaságának elnöke. – Igyekszem elmagyarázni a szülőknek, hogy a vírus nem tűnt el, továbbra is velünk van, és okosnak kell lennünk, amikor emberek közé megyünk, találkozunk másokkal.”

1. Jól válasszuk ki, kivel találkozunk

Válasszunk olyan családokat az első gyerekes találkozókhoz, akikben megbízunk. „Biztonságérzetet ad, ha olyan ismerősökkel érintkezünk eleinte, akikről tudjuk, hasonló módon gondolkoznak a koronavírusról és a megelőzésről, az óvintézkedésekről, mint mi” – javasolta dr. David Rubin, a Philadelphiai Gyermekkórház vezetője. Velük könnyebben és nyíltabban tisztázhatjuk a találkozó részleteit: kint vagy bent játszanak, meddig maradunk, viselünk-e maszkot, lesz-e közös étkezés, ki figyeli a gyerekeket. „Sokkal megnyugtatóbb, ha tisztázzuk a szabályokat, egy ilyen új helyzetben különösen. Nem kell szoronganunk, hogy egy újabb bizonytalan helyzetben találjuk magunkat” – tette hozzá a gyermekorvos.

Ez a beszélgetés pont olyan, mint amikor átengedjük a barátaihoz a gyermekünket, ám előtte tisztázzuk a körülményeket a szülőkkel.

Tekintsünk a koronavírus miatti óvintézkedésekre is úgy, mint amikor megbeszéljük, van-e medence a kertben, mekkora a kerítés, be van-e zárva, vagy lesz-e otthon felnőtt a tinikkel.

2. Tiszteljük a másik véleményét

Ne állítsuk be úgy, hogy a szigorúbb szülő a rossz zsaru, és próbáljunk meg őszintén kommunikálni, tiszteljük a másik álláspontját. Emlékeztessük magunkat, hogy lehet, hogy a másik szülőnek jó oka van arra, hogy sokkal több erőfeszítést tesz arra, hogy elkerülje a fertőzést. Fontos, hogy a gyerekekkel is tisztázzuk ezeket a korlátokat, amikor ismét találkozhatnak játszópajtásaikkal. Nem szabad, hogy bárki is nyomást érezzen arra, hogy megváltoztassa a saját maga által állított szabályokat, és nem szabad másokkal éreztetnünk nekünk sem.

Olvastad már?

3. Haladjunk lépésről lépésre

„Az elmúlt hónapokat izolációban és egymástól távol töltöttük. Nem okos dolog most ennek a szöges ellenteként fejest ugrani nagy összejövetelekbe” – javasolta dr. Goza. Haladjunk lépésről lépésre, gondosan kiválasztott ismerősökkel találkozzunk először a nagy partik helyett. Szervezzünk a szomszéddal egy kerti sütögetést vagy pikniket egy közeli erdőben. Bátorítsuk a gyerekeket is arra, hogy nyugodtan játsszanak együtt, ugyanakkor tudatosítsuk bennük az óvintézkedések fontosságát: mossák a kezüket és viseljenek maszkot.

4. Mi van, ha valaki nem ért egyet?

Nem egyszerű a helyzet, ha a család vagy a barátok nem értenek egyet a mi óvintézkedéseinkkel. „Ha számunkra fontos a maszk viselése például, ám a másik fél nem hajlandó erre, akkor nem biztos, hogy erőltetni kell a találkozót, különösen zárt térben. Nyugodtan mondhatjuk, hogy tiszteljük a másik fél véleményét, ám szeretnénk megtartani a biztonságosnak ítélt távolságot” – mondta dr. Goza.

5. Hogyan csökkentsük a kockázatokat?

Az első és legfontosabb szabály az orvosok szerint, hogy a találkozók lehetőleg szabad térben legyenek. Minél gyakrabban mossuk a gyerekek kezét, használjunk kézfertőtlenítőt. Beszéljük meg, milyen szabályok vonatkoznak a maszk viselésére, mekkora távolságot kell tartaniuk egymástól a gyerekeknek, ha leveszik.

„Ám ne várjuk el a lehetetlent. A gyerekek gyerekek, a higiénia nem lesz száz százalékos és a maszkviselés sem lesz tökéletes.”

Ez jó alkalom viszont, hogy a saját felelősségvállalásukra tanítsuk a gyerekeket. „Az idősebb gyerekeket például kérjük meg, legyenek őszinték azzal kapcsolatban, ha nem tartották be a szabályokat tökéletesen, így a család fel tud készülni rá, hogy most egy ideig erősebben tartja a távolságot például a nagyszülőktől a biztonságuk érdekében.”

 

A gyerekek tevékenységei általában nem kockázatmentesek, ám megtesszük az óvintézkedéseket, amik tőlünk telnek. Ahogy bukósisakot adunk rájuk biciklizéshez, tekintsünk most úgy a koronavírus-fertőzés megelőzéseként a kézmosásra, távolságtartásra és a maszkra. És ami a legfontosabb, legyünk kedvesek egymással, tartsuk tiszteletben egymás határait és azt tegyük, ami a legjobb a saját családunknak, függetlenül attól, mások mit gondolnak rólunk vagy a koronavírusról.

Olvass tovább!

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash, Getty Images