3 egyszerű kérdéssel lefelezhető a ruhásszekrényünk tartalma

2020. július 23.
Roppant egyszerű bedobni a szekrénybe a ruhákat, és rácsukni az ajtót. Amit nem látunk, az nincs is. Ám amikor legközelebb kapkodva keresnénk azt a bizonyos felsőt vagy nadrágot, és a padlótól a plafonig halmokban állnak a ruhák, akkora esélyünk van megtalálni, amit keresünk, mint az aranyásóknak kincsre bukkanni. Szerencsére a rendrakás szakértői szerint három egyszerű kérdéssel rendet tehetünk a ruháink között, és megszabadulhatunk a felhalmozott darabok felétől.

Nem mindig könnyű megszabadulni a ruháinktól, hiszen érzelmi szálak is köthetnek bizonyos darabokhoz, vagy éppen sajnálnánk kidobni, mert túl szép, ám a mérete rég nem jó már ránk (vagy sosem passzolt igazán, csak úgy gondoltuk, majd belefogyunk). Cassandra Aarssen rendszerezési szakértő szerint három lépésben kiválogathatjuk, mi foglalja feleslegesen a helyet a szekrényünkben, és mi az, amit valóban hordunk. (Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a meglévő ruháink körülbelül fele a szakértő szerint.) Ráadásul a három kulcskérdés abban is segít, hogy ne halmozódjanak fel ismét a ruháink.

1. Megvenném ismét?

Mindenkinek van legalább egy olyan ruhája, amit csupán egyetlen egyszer próbált fel, még a boltban, és hazavitte ugyan, ám sosem vette fel. Ha pedig elkövette azt a hibát, hogy a cédulát kivágta belőle, már vissza sem tudta vinni. Ha az első kérdésre a válasz nem, Aarssen szerint soha nem viseljük majd a jövőben sem ezt a ruhát, így célszerű búcsút venni tőle.

2. Igazán jól áll?

A legegyszerűbb módja annak, hogy eldöntsük, elajándékozzunk vagy megtartsunk egy ruhát, ha követjük Marie Kondo módszerét, és megkérdezzük magunktól: örömet okoz, ha ezt a ruhadarabot felvehetem? Ha jól érezzük magunkat egy ruhában, és felvennénk az utcára is, mindenképp maradjon a szekrényünkben. Ám ennél a lépésnél fontos, hogy kíméletlenül őszinték legyünk magunkkal.

3. Volt rajtam az elmúlt egy évben?

Bár egyszerűnek tűnik a kérdés, a válasz és következményei mégsem annyira egyértelműek. Könnyen meggyőzhetjük ugyanis magunkat arról, hogy majd innentől hordjuk az adott ruhát még akkor is, ha eddig inkább mindig valami mást választottunk helyette, amikor a kezünkbe került, és eltelt egy, vagy akár két év is anélkül, hogy kivettük volna a szekrényből. Azért nem fekete vagy fehér a válasz, mert az esküvői ruhánkat sem viseljük minden nap, mégsem tanácsolná még Marie Kondo sem, hogy váljunk meg tőle. Arra azonban hagyatkozhatunk, hogy ha egy mindennapi darab viselését halogatjuk, mást keresünk helyette, akkor felesleges őrizgetnünk a ruhásszekrényben.

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash