6 okos ötlet a régi textilek újrahasznosítására

2020. július 11.
Amikor rendet teszünk a szekrényünk legfelső polcain is, akkor döbbenünk rá, hogy rengeteg olyan törölközőnk és ágyneműnk van, amit már nem használunk. Mielőtt még meggondolatlanul kidobnánk, jobb, ha tudjuk, hogy micsoda kincs rejtőzött elbújva a szekrény tetején. Számtalan módon újrahasznosíthatjuk ezeket a textileket.

Ha már kikopott a rendszeres használatból a törölköző vagy az ágynemű, akkor sem kell a kukában végeznie. Sőt, vétek lenne kidobni, hiszen még számtalan módon vehetjük nagy hasznát ezeknek a textileknek az otthonunkban.

1. Régi takaróból vasalódeszka-huzat
Egy régi plédet és takaróhuzatot használhatunk fel például a vasalódeszkánk felújítására. A tömör takarók a legpraktikusabbak. Vágjunk ki belőle a vasalódeszka formájának és méretének megfelelő darabot, majd helyezzük a huzatra, és ráhagyással vágjuk ki abból is a megfelelő formát. Helyezzük egymás fölé, a deszkára őket, és rögzítsük a vasalódeszkán gumival vagy szegecsekkel.

2. Adományozzuk állatmenhelynek
Ha távol áll tőlünk a kézműveskedés, el is adományozhatjuk az ágyneműket, törölközőket. Az állatmenhelyek mindig szívesen fogadják az elnyűtt textileket, és mindig van olyan hely, ahol nagy szükség van rá.

3. Régi törölközőből kutyajáték
Van olyan kutya, amelyik nem szereti a rongycsontot? Egy elnyűtt törölközőből tökéletes kutyajátékot készíthetünk tíz perc alatt. Vágjuk 12 centiméter széles csíkokra a törölközőt, és csomózzuk meg egymáshoz közel a csíkokat, vagy fonjuk össze a szálakat, míg végig nem érünk. A kutyánk imádni fogja az új játékot, amit húzni-vonni és rágni is remekül lehet.

4. Ágyneműből függöny
Ha az ágyneműk még jó állapotban vannak, és még kedveljük is őket, az apró virágmintás fehér ágyneműből nyárra akár lenge árnyékolót is készíthetünk – például a konyhaablakba.

5. Varrjunk belőle bevásárlózacskót
A csomagolásmentes bevásárlás alapkelléke az apróbb-nagyobb vászonzacskó. Erre tökéletesek a régi ágyneműk például. Nem igényel nagy varrási gyakorlatot az elkészítése, és így legalább a kívánt méretre szabhatjuk magunknak a tasakokat.

6. Régi textilből új konyharuha és textilszalvéta

A vászon ágyneműből tökéletes konyharuha válik. Vágjuk a megfelelő méretre, szegjük be, így megakadályozva a szélek felfeslését, és máris használhatjuk akár a papírtörlő helyett. Konyharuhából sosem lehet elég sok kéznél. Ha különösen kedves a szívünknek a régi ágynemű, akár textilszalvétaként is újraéledhet. Ebben az esetben két réteget varrjunk egymáshoz, hogy megadjuk a kellő vastagságot és tartást az anyagnak. Ha pedig még tovább merészkedünk (és még maradt anyag a huzatból), akár hozzá illő kötényt is szabhatunk.

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash