Városban, zöldben: óda a piacozáshoz

2020. július 11.
Zöldséget, gyümölcsöt vásárolni persze lehet boltban is, de piacra nem csupán élelmiszerszerzés céljából megyünk. Piacra menni program. Budapesten és néhány nagyvárosban piacra járni nem is feltétlenül a heti főznivaló beszerzésének céljából megyünk.

Az utóbbi jó néhány évben megalakult piacokon a dizájnvilág tervezői, alkotói, a különleges gasztronómia, szépségápolás képviselői is megjelentek, és nagyon kedvelt közösségi helyekké váltak. Ezek a rendezvények lehetőséget adnak a termelők és a vállalkozásként működő számos szakmai területet képviselő alkotóknak, gyártóknak – a sok esetben online értékesítési vonalat kiegészítve – az alkalmi árusítás mellett a vásárlókkal való személyes találkozásra, illetve együttműködések kialakítására.

A legek

A talán legismertebb WAMP a divat, dizájn színtere sok éve már. A Szimpla a külföldiek által is gyakran látogatott, első belvárosi őstermelői piac. Zöldség, gyümölcs és gasztronómiai kínálattal a IX. kerületben a Pancs piac viszonylag kisebb területen, de sok állandó árussal, főzéssel a budapestiek kedvelt beszerzőhelye lett. A budai oldalon a Czakó Piacz nyújt hasonló kínálatot, illetve a Római parti Piacon az árusok mellett helyben fogyasztható ételek is kaphatók.

Számos használtruhavásár, alkalmi bolhapiac, vintage öltözék és lakberendezési piac, garázsvásár szerveződik a város számos pontján, ahol mi magunk is eladhatunk – és persze igazi kincsekre találhatunk, támogatva ilyen módon is fenntartható életmódunk.

Zöldeknek

Az öt éve először megrendezett kiskertpiacon növények, virágok kaphatók közvetlenül a kertészetekből – kikerülve több értékesítési állomást– , illetve havonta más téma köré fűzve, a természetes lakberendezési és divatkellékek mellett natúr kozmetikumok és a kert terméseiből készült gasztronómiai finomságok kaphatók Budapest belvárosában. A vegán termékek szerelmeseinek pedig a Vegan Sunday Market jelenthet programot és bevásárlást egyidejűleg.

Gourmet verzióban

Havi egy szombaton pedig a Duna partján, a Lánchíd lábánál igazi francia életérzésben lehet részünk a Sofitel piackerten, ahol bohém Montmartre-i hangulatban piacozhatunk, és élvezhetjük a Grasse Matinée gasztronómiai kínálatát.

A nyár tele van programmal a városi hétvégeken is, szervezzünk baráti találkozókat, nézelődjünk, vásároljunk, ezzel támogatva a helyi termelőket, vállalkozókat, miközben átadjuk magunkat a piacozás életérzésének.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images