Az internetes önorvoslás egyre veszélyesebb méreteket ölt

2020. augusztus 21. |

Az orvosoknak egyre nehezebb dolguk van betegeikkel, mivel az internetes információk és az online olvasott tanácsok miatt egyre többen bírálják felül önkényesen kezelőorvosuk tanácsait.

“Egyre kevésbé vicces anekdota csupán, amikor a betegek az internetről gyógyítják magukat. Komoly és veszélyes valóság. Statisztikailag mérhető és egyre erőteljesebben kirajzolódik ez a mintázat, amit egy nagy kutatás most meg is erősített” – figyelmeztetett Daniel Allington, a londoni King’s College rangidős óraadója.

A kutatás, melyben Allington társszerzőként vett részt, arra világított rá, hogy az emberek egyre erőteljesebben hisznek az összeesküvés elméletekben, és a médiában hallottak és az interneten olvasottak alapján felülbírálják az orvosuk által előírt kezelési tervet. 

Ez remekül megfigyelhető volt a koronavírus-járvány idején is, például a hidroxi-klorokin esetében. Számos álhír és téves információ jelent meg a gyógyszer hatékonyságával kapcsolatban, az emberek mégis a közösségi oldalak és tévhitek alapján próbálták beszerezni a gyógyszert még akkor is, amikor már tudományosan bizonyították, hogy nem hatásos, sőt, inkább ártalmas lehet.

Sokan pedig azért fertőződtek meg és kerültek kórházba, mert nem viseltek arcmaszkot, mivel a szakértők és megbízható kutatások helyett azoknak a híreszteléseknek és áltudományos híreknek hittek, melyek szerint a maszk viselése csökkenti a vér oxigénszintjét. 

Ám az emberek hajlamosak ugyanígy felülbírálni az orvosaik utasításait a vércukorszintet szabályozó gyógyszerekkel vagy éppen a magas vérnyomást kezelő gyógyszereikkel kapcsolatban. “Ezért fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy a tévében látottak és az interneten olvasottak nem feltétlenül fedik a valóságot. Az orvosunk pedig azért van ott, hogy gyógyítson minket, nem azért, hogy ártson” – szögezte le Allington.

Olvastad már?

Forrás: New York Times
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód