Az internetes önorvoslás egyre veszélyesebb méreteket ölt

2020. augusztus 21.
Az orvosoknak egyre nehezebb dolguk van betegeikkel, mivel az internetes információk és az online olvasott tanácsok miatt egyre többen bírálják felül önkényesen kezelőorvosuk tanácsait.

“Egyre kevésbé vicces anekdota csupán, amikor a betegek az internetről gyógyítják magukat. Komoly és veszélyes valóság. Statisztikailag mérhető és egyre erőteljesebben kirajzolódik ez a mintázat, amit egy nagy kutatás most meg is erősített” – figyelmeztetett Daniel Allington, a londoni King’s College rangidős óraadója.

A kutatás, melyben Allington társszerzőként vett részt, arra világított rá, hogy az emberek egyre erőteljesebben hisznek az összeesküvés elméletekben, és a médiában hallottak és az interneten olvasottak alapján felülbírálják az orvosuk által előírt kezelési tervet. 

Ez remekül megfigyelhető volt a koronavírus-járvány idején is, például a hidroxi-klorokin esetében. Számos álhír és téves információ jelent meg a gyógyszer hatékonyságával kapcsolatban, az emberek mégis a közösségi oldalak és tévhitek alapján próbálták beszerezni a gyógyszert még akkor is, amikor már tudományosan bizonyították, hogy nem hatásos, sőt, inkább ártalmas lehet.

Sokan pedig azért fertőződtek meg és kerültek kórházba, mert nem viseltek arcmaszkot, mivel a szakértők és megbízható kutatások helyett azoknak a híreszteléseknek és áltudományos híreknek hittek, melyek szerint a maszk viselése csökkenti a vér oxigénszintjét. 

Ám az emberek hajlamosak ugyanígy felülbírálni az orvosaik utasításait a vércukorszintet szabályozó gyógyszerekkel vagy éppen a magas vérnyomást kezelő gyógyszereikkel kapcsolatban. “Ezért fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy a tévében látottak és az interneten olvasottak nem feltétlenül fedik a valóságot. Az orvosunk pedig azért van ott, hogy gyógyítson minket, nem azért, hogy ártson” – szögezte le Allington.

Olvastad már?

Forrás: New York Times
Fotó: Unsplash