Stroke-kezelés: még mindig a nők vannak nagyobb veszélyben

2020. június 16.
Bár a nemek közötti szakadék jelentősen csökkent az elmúlt tíz évben a stroke kezelésében, a nőknél még mindig sokkal nagyobb eséllyel marad vissza élethosszig tartó károsodás.

Harmincról tizenhárom százalékra csökkent az a szakadék az elmúlt tíz évben, ami a férfiak és nők között tátong a stroke kezelésében egy friss kutatás szerint. A Neurology című szaklapban publikált tanulmány egymillió stroke-beteg adatait összegezte a 2008. és 2018. közötti időszakból.

Legutóbb 2000-ben végeztek ilyen átfogó elemzést, és akkor úgy találták, hogy a nők harminc százalékkal kisebb eséllyel esnek át trombolízis kezelésen, azon a vérrög-eltávolító beavatkozáson, ami három órán belül elvégezve segíthet minimalizálni a stroke okozta károsodásokat, mint a férfiak.

A mind az orvosok, mind a társadalom körében végzett széleskörű felvilágosító és figyelemfelhívó kampánynak köszönhető, hogy ez a nemek közötti szakadék tíz év alatt közel felére csökkent. A nők stroke-tünetei általában nem tipikusak, az arc fél oldali bénulása például sokkal ritkább a nőknél, mint a férfiaknál. Emellett az is nagy szerepet játszik abban, hogy sokkal kevesebb nő hal meg vagy szenved maradandó károsodást a stroke miatt, hogy egyre több kórházban végeznek trombolízist és készültek fel a stroke-betegek fogadására. 

„Ennek a különbségnek a két nem között 0 százalékosnak kellene lennie” – mondta dr. Mathew Reeves, a Michgan Állami Egyetem professzora, a tanulmány szerzője. 

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash