Tudtad, hogy a feketerizs lilás-fekete színe az antocianin nevű pigmentnek köszönhető, amely erős antioxidáns is? A rizsnek enyhén diós íze, rugalmas textúrája van, és számos táplálkozási előnnyel rendelkezik. A régi Kínában úgy tartották, ez a gabonaféle annyira egyedi és tápláló, hogy a császári család kivételével mindenki számára tilos volt fogyasztani. Ezért nevezték tiltott rizsnek is. Szerencsére ma már megtalálható a világ számos konyhájában, és Magyarországon is kapható.
És hogy mindez miről jutott eszünkbe? Augusztus 29-én nem mindennapi gasztrorendezvényen vehetünk részt Budapesten. A Black Food Festival standjain ismert és kevésbé ismert, de szigorúan fekete, vagy legalábbis nagyon sötét színű ételekkel találkozhatunk. A Marie Claire szeptemberi számához csomagolt Travel mellékletben minderről részletesen is mesél az egyik alapító, és közöljük a fekete palacsinta receptjét is. A marieclaire.hu olvasóinak pedig következzen itt két további fekete finomság receptje.
Feketerizs-puding kókuszkrémmel
(Fleck Gábor kreatív vegán séf, Mishto étterem)
A rizspudinghoz: 20 deka fekete jázminrizs • 1 liter víz • 12 deka nádcukor • fél kiskanál őrölt kardamom • 1 lime leve és reszelt héja • 1 kis darab friss gyömbér • 1 csipet só
A kókuszkrémhez: 3 deci 70%-os kókusztej • 6 deka nádcukor • 1 vaníliarúd kikapart bele • 2 deka kukoricakeményítő • fél lime leve
A díszítéshez: kókuszchips • lime héj
Mossuk át folyó víz alatt a rizst, majd úgy kezdjük el főzni, mintha rizottót készítenénk, vagyis először annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi. Lassan, rendszeres keverés mellett főzzük, közben dobjuk a főzővízbe a gyömbért is, amely nemcsak különleges aromát ad a desszertnek, de a rizs puhulását is segíti. Amikor a rizs az első adag vizet felszívta, adagoljuk hozzá lépésről lépésre az előre odakészített, összesen ötszörös mennyiségű vizet. Az utolsó adag vízzel együtt keverjük hozzá a cukrot, a kardamomot, a lime reszelt héját és kifacsart levét. Pár perc főzés után vegyük le a lábast a tűzről, de a rizst további 15 percig hagyjuk fedő alatt gőzölődni. Ne lepődjünk meg, ha melegen még enyhén folyós az állaga, mire kihűl, jól kanalazható, sűrű krémmé szilárdul. Épp emiatt érdemes még melegen tálalni, kisebb tálakba szedni. A kókuszkrémet úgy főzzük meg, mintha pudingot készítenénk: a hozzávalókat hidegen keverjük el a kókusztejben, majd folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Ezt is még melegen kanalazzuk a már kiporciózott rizsre. Miután ez is kihűlt, díszíthetjük a lime reszelt héjával, kókuszchipsszel, de gyümölcsökkel is.
Fekete dalgona kávé
(1 pohárhoz) 2 teáskanál instant kávé (Nescafé) • 2 teáskanál barnacukor • 2 evőkanál forró víz • fél teáskanál aktív növényi szénpor (E-153) • 2 deci mandula-, rizs- vagy tehéntej • 2-3 jégkocka
Egy közepes méretű tálba öntsük bele egymás után az instant kávét, a barnacukrot, majd a forró vizet (fontos, hogy valóban forró legyen). Verjük egy habverővel energikusan, megállás nélkül nyolc-tíz percig. Ha jól csináljuk, akkor két perc után homogén lesz, négy perc után kivilágosodik, hét perc után pedig hozzákeverhetjük a szénport. A tejet öntsük egy hideg pohárba, tegyük bele a jégkockát is, majd kanalazzuk a tetejére a krémes kávéhabot.
fotó: Ombodi Gergő, Tóth Krisztián, blackfoodfest.com