Fekete, zöld és sárga: 3 izgalmas fagyi, amihez fagyigép sem kell

2020. június 30.
Ha nyár, akkor itt a fagyizás ideje! Rugaszkodjunk el bátran a csoki-vanília-eper triumvirátustól, és idén próbáljunk ki merészebb ízeket, amelyeket otthon is elkészíthetünk, akár fagyigép nélkül. A matcha, a fekete szezám vagy éppen a zabpehelyfagyik roppant izgalmasak, látványosak, és nem utolsó sorban nagyon finomak.

Érdemes kalandozni néha a fagyik világában, például egyenesen Japánba, hiszen olyan izgalmas ízekre bukkanhatunk, mint például a matcha teás vagy éppen a fekete szezámos fagylalt. Ha egyelőre nem merünk ennyire egzotikus változatokat kipróbálni, a zabpehelyfagylalttal próbálkozhatunk, ami édes és krémes, ráadásul (némileg) egészséges is.

Matchafagyi 10 perc alatt

A matcha egy különleges japán zöld tea, amelyet a legjobb minőségű tealevelekből készítenek. A leveleket eltakarják szedés előtt, hogy a nap ne érje őket, majd kővel finom porrá őrlik. Az elmúlt ötven évben a matcha a tradicionális japán édességek, italok és persze fagylaltok népszerű fűszere is lett a hagyományos teázás mellett. A matchafagylalt különösen finom cseresznyés és málnás desszertek mellé, ha tovább fokoznánk az élvezeteket.

A zöld tea fagylalt hozzávalói:

250 ml kókusztej
250 ml kókuszkrém
18 gramm matchapor (kb. 3 csapott evőkanál)
100 gramm cukor
csipet só

Elkészítése: 

  1. Ha fagyigépet használunk, tegyük a fagyasztóba legalább 24 órára a tálját. 
  2. Egy lábosban tegyük a tűzre a kókusztejet és kókuszkrémet, a cukrot és a sót. 
  3. Melegítsük közepes hőmérsékletűre, majd tegyük hozzá a matchaport. Kézi habverővel, folyamatos kevergetés közben melegítsük 80-85 fokosra, míg nem kezd habot képezni a tetején, és nem gőzöl, ám ne forraljuk fel. 
  4. Vegyük le a tűzről, és hűtsük ki. A legjobb, ha egy éjszakát áll a hűtőszekrényben, ezután tegyük a fagyigép edényébe, és készítsük el a fagyit. Ha nem használunk fagyigépet, tegyük egy edényben a teljesen lehűlt fagyialapot a fagyasztóba, és két-három óránként botmixerrel keverjük át, hogy összetörjük a képződő jégkristályokat, így megelőzzük, hogy a fagylaltunk keménnyé váljon a krémes állag helyett. 

A titokzatos fekete szezám fagylalt

A japán és kínai gasztronómiában gyakran használják desszertekben a mákra emlékeztető ízű fekete szezámot, amellyel egy egyszerű édesség is izgalmas, feketés finomsággá változtatható, ráadásul különleges aromával gazdagodik.

Ahogy a legtöbb fekete szezámos desszertnek, a fekete szezám fagyinak is az apró magvakból készült édes paszta az alapja. Ezt magunk is elkészíthetjük, ha nem tudunk készen vásárolni. Ehhez egy-egy arányban használunk mézet és enyhén megpirított fekete szezámot. Tegyük először a fekete szezámot a késes aprítóba, és dolgozzunk rajta addig, míg olajos pépet nem kapunk. Ekkor tegyük hozzá a mézet, és készítsünk homogén pasztát belőle.

Hozzávalók a fekete szezám fagyihoz:

2 evőkanál pirított fekete szezámmag, mozsárban összetörve
400 ml teljes tej
70 gramm cukor
3 nagy tojássárgája
2 evőkanál méz
3 evőkanál fekete szezám paszta
1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
200 ml tejszín
egy csipet só

Elkészítése:

  1. Egy lábosban melegítsük fel a tejet, de ne forraljuk, majd vegyük le a tűzről. 
  2. Kézi vagy álló habverővel egy tálban habosítsuk ki a cukrot és a tojássárgáját, míg halványsárga nem lesz. Ekkor tegyük hozzá a mézet, a megőrölt fekete szezámot és a fekete szezám pasztát, majd keverjük addig, míg homogén nem lesz.
  3. Adjuk a masszához lassan, folyamatos keverés közben a felmelegített tejet, majd ha elkeveredett, öntsük vissza a lábosba az egészet, és folyamatos keverés mellett főzzük addig, míg a krém sűrűsödni kezd, és el nem éri a 80 fokot. Legyünk óvatosak, és ne melegítsük 83 fok fölé, mert a tojássárgája megfő, és összerántja a fagyialapot. Vegyük le a tűzről.
  4. Tegyük jeges vízbe az edényt, hogy minél hamarabb kihűljön, adjuk hozzá a vaníliát. 
  5. Míg hűl a krém, tisztítsuk meg a konyhai robotgép tálját, és verjük fel a tejszínhabot a csipet sóval, majd adjuk a tejszínhabot a kihűlt fekete szezámos krémhez. Óvatosan keverjük el, hogy ne törjük össze a habot. 
  6. Egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben állni, majd másnap fagyigépben készítsük el a fagylaltot. Ha nincs fagyigépünk, két-három óránként botmixerrel keverjük át a fagylaltot, hogy krémes maradjon.

Zabkása helyett zabpehelyfagyi

Ha szeretnénk úgy érezni, hogy fagyizás közben az egészségünkért is teszünk, a zabpelyhes fagyit nekünk találták ki.

Hozzávalók a zabpehely fagyihoz:

55 gramm zabpehely
340 gramm teljes tej
285 gramm tejszín
1 vaníliarúd, hosszában félbevágva
1 rúd fahéj
170 gramm barnacukor
7 nagy tojássárgája
egy csipet só
fél teáskanál őrölt fahéj
díszítéshez pirított magvak, aszalt gyümölcsök

Elkészítése:

  1. Pirítsuk meg a zabpelyhet egy serpenyőben – folyamatos keverés és rázogatás mellett – körülbelül 8 perc alatt, míg halvány barna és illatos nem lesz. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, a félbevágott vaníliarudat és a rúd fahéjat. Fedjük le, és hagyjuk állni legalább 4 órán át szobahőmérsékleten, majd vegyük ki belőle a vaníliarudat és a fahéjat, ám ne dobjuk ki őket.
  2. Keverjük össze a barnacukrot, a tojássárgáját, a sót és az őrölt fahéjat egy tálban, majd öntsük hozzá a vaníliaaromával átitattot tejet. Helyezzük a tűzre a keveréket, és közepes hőmérsékleten, folyamatos keverés mellett főzzük nyolc percig (68 fokig).
  3. Szűrjük le a masszát, spatulával segíthetünk kinyomni a zabpehelyből a folyadékot. Ekkor adjuk a leszűrt zabpelyhes tejhez a vaníliarudat és fahéjrudat, majd tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára. 
  4. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Terítsük a zabpelyhet sütőpapíron egy sütőlapra. Szárítsuk ki 15-20 percenként átkeverve, míg aranybarna nem lesz, tapintásra pedig száraz. Ám ne legyen teljesen ropogós vagy kemény. Hűtsük ki, és tegyük légmentesen záródó dobozba.
  5. Tegyük fagyigépbe a tejet, miután kivettük a vaníliarudat és fahéjrudat. Ha kész a fagylalt, keverjünk bele a megsütött zabpehelyből, de pirított olajos magvakkal és aszalt gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk a fagylaltot. Ha nincs fagyigépünk, óránként keverjük át habverővel a fagylaltot, hogy a kristályosodást megelőzzük, míg fagyiállagúra nem fagy a masszánk.

Olvastad már?

Forrás: Just One Cookbook, Serious Eats
Fotó: Unsplash