5 nyárias recept, amelyben kiélhetjük a padlizsánmániánkat
Imádjuk sütve, párolva, grillezve, szendvicsfeltétként,mártogatósként, krémlevesként: a következő öt recept padlizsánrajongóknak kedvez és megmutatja, mennyire nagy potenciál rejlik ebben a zöldségben.
Krémes leves formájában
Jól járunk, ha hagyjuk kicsit megégni a padlizsánt, ugyanis ekkor jön ki igazán karakteres, füstös és enyhén földes, diós íze. Ennek a különleges íznek kimondottan jól áll a népszerű keleti fűszerkeverék, a za’atar, míg a citromlé frissességet kölcsönöz a levesnek. A végeredmény: gazdag íz és krémes textúra egy egészséges, laktató fogásban!
Füstös padlizsánkrémleves egyszerűen
A sült padlizsán füstösségét izgalmas keleti fűszerkeverék teszi még karakteresebbé ebben a gazdag ízű krémlevesben.
Tökéletes vendégváró
Ottolenghi több szakácskönyve is elérhető magyarul, amelyek közül a leginkább forradalmi talán a Vegetáriánus finomságok. Vegetáriánusoknak szinte kötelező könyv, annyi jó recept, ízpárosítás és elkészítési ötlet van benne. Az egyik legjobb a padlizsánról szóló fejezet, innen származik az alábbi krokett is.
Ropogós fetás padlizsánkrokett
Csapj le a szezon utolsó padlizsánjaira, és készíts belőlük isteni kroketteket az angol sztárséf, Yotam Ottolenghi nyomán.
Sajttal tűzdelt
Folytatódhat a leszámolás a szénhidráttal – ezúttal megmutatjuk, hogyan lehet felidézni a nyúlós, sajtos-fokhagymás krémmel töltött bagett élményét egy padlizsán segítségével.
Az örök kedvenc fokhagymás bagett – ezúttal padlizsánból
Folytatódhat a leszámolás a szénhidráttal – ezúttal megmutatjuk, hogyan lehet felidézni a nyúlós, sajtos-fokhagymás krémmel töltött bagett élményét egy padlizsán segítségével.
Ázsiai vegán csoda
Ázsiai fűszerezésű, puha, rizs vagy pirított tészta mellé egyszerűen tökéletes a Nemsüti pofonegyszerű receptje. A tetejéről semmiképpen ne hagyjuk le a koriandert, mert nagyon frissé és különlegessé teszi a receptet.
Haya-féle csodapadlizsán
Vega vendégblogindító cikkünkben azt mutatja meg nektek az ezentúl minden csütörtökön újabb recepttel jelentkező Nemsüti, hogyan is készíthettek csodapadlizsánt.
Lecsó – franciául
A franciák lecsója, a ratatuille abban különbözik az itthoni változattól, hogy kerül bele padlizsán és cukkini is. Az igazi karakterét a herbes de provence, azaz a provence-i fűszerkeverék adja meg, amibe kerül rozmaring, bazsalikom, borsikafű, majoranna, oregánó, kakukkfű, levendula is.
Ratatouille, a padlizsános és cukkinis lecsó
Ízbolygó a franciák híres eledelével, a magyar lecsó unoketestvérével dobja fel gasztronómiai tekintetben a vasárnapot.
Fotó: Getty Images