4 innovatív arcmaszk: a zavarba ejtőtől a hipermodern kütyüig

2020. szeptember 03.
Az arcmaszk viselése az elmúlt fél évben újdonságból normává vált a koronavírus-járvány miatt. Viselése lehet zavaró, kényelmetlen, ám ez egyik sem elegendő indok ahhoz, hogy ne viseljük a saját, és főként mások biztonsága érdekében. Ráadásul sokan, sokféle újdonságot találtak ki arra, hogy kényelmesebbé, bőrbarátabbá vagy éppen hatékonyabbá tegyék a maszkokat.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor rukkolnak elő a feltalálók és gyártók olyan újdonságokkal, amelyek ha teljesen meg nem oldják ugyan a maszkviseléssel kapcsolatos kellemetlenségeket, de enyhíthetnek azokon a problémákon, amiket ürügyként szoktunk felhozni arra, hogy éppen miért nem tesszük fel a maszkunkat. A kifogások korának vége tehát, ideje mindenkinek felvenni a maszkot!

Soliscia: a maszk, ami ápolja a bőrünket

A Nufabrx nevű gyártó készítette el a Soliscia nevű arcmaszkot, amelynek anyagát rézzel és shea vajjal itatták át. A gyártó szándéka szerint a réz miatt még hatékonyabban csökkenti a kórokozók szóródását, a shea vaj pedig táplálja a bőrt, így a maszkné kialakulását előzhetjük meg vele. Ezt a maszkot is minden használat után ki kell mosni természetesen, és azt nem ígéri a gyártó, hogy örökre az anyagban marad a réz és shea vaj, így a bőrtápláló hatása idővel biztosan csökken. Ám amire egy egyszerű textilmaszk, arra a Soliscia is képes marad azután is, hogy a hatóanyagai kimosódtak a szövetszálak közül.

Viselhető légtisztító, a jövő maszkja

Azt már sokan, sokféleképpen bizonyították tudományosan, hogy az arcmaszk viselése nem befolyásolja az oxigénszintünket. Az orrunk és szájunk előtt viselt anyag természetesen keltheti azt az érzetet, hogy nem kapunk levegőt, ám ezt csupán az agyunk érzékeli, a levegő ugyanúgy áramlik egy helyesen viselt maszkban is. Az LG azonban ezt a problémát akarja kiküszöbölhetni a PuriCare viselhető légtisztító berendezéssel, amivel az ígéretek szerint minden lélegzetvétel olyan, mintha szabadon lélegeznénk. A maszk szenzorai érzékelik, milyen gyorsan lélegzünk és mennyi levegőt veszünk fel, a maszk beépített ventilátorai ehhez igazítják sebességüket. A fertőtlenítéséhez a maszkot csak a tokjába kell helyezni, a teljes külsejét UV-fénnyel fertőtleníti a készülék. A belső szűrőket kell csupán cserélnünk, de a maszk jelzi, erre mikor van szükség. 

A maszk, amiben felismernek az utcán

Sokan azért nem szeretik a maszkot, mert nehezen ismerik fel az utcán szembejövőket. A NIOSH kissé bizarr maszkja ezt megoldja. Személyre szabott módon elkészítik a saját N95-ös maszkjainkat, amelyen a saját szánk és orrunk látható, így kiegészíti a maszk által eltakart arcrészleteket.

View this post on Instagram

PPE 6. Do you forget what you look like behind your facemask? Maybe that’s a little far, but your phone might be having some trouble recognising you! Designer Danielle Baskin @djbaskin has made N95 respiratory masks to work with facial recognition software and custom-printed with your face on it. The process of getting one is surprisingly simple: just upload your photo onto a dedicated maskalike.com. Afterwards Baskin’s service would digitally map the image onto a surgical mask to avoid distortion. Et voila, you look like yourself again! . . . . . #PPE #personalprotectiveequipment #daniellebaskin #maskalike #hidethepainharold #facemask #coviddesign #coronadesign #coronavirusdesign #faceshield #newsolutions #facerecognition #coronavirus #covid #corona #virus #rus #coronav #quarantine #s #a #love #stayhome #socialdistancing #staysafe

A post shared by The Architects Underground (@the.architects.underground) on

A maszk, amire nem mondhatják, hogy nem ér semmit

Hyo-Jick Choi, a kanadai Albertai Egyetem biomedikai mérnöke olyan arcmaszkot tervezett, amely öt perc alatt képes semlegesíteni az újfajta koronavírust. „Ha a vírushordozó váladékcseppek a maszk szűrőjének sóval borított felületére kerülnek, a só magába szívja a nedvességet, a folyadék elpárolog, ezzel tulajdonképpen lerombolva a vírust” – magyarázta a pofonegyszerűnek tűnő folyamatot a feltaláló mérnök. Már az utolsó kutatások és kísérletek folynak a maszkkal kapcsolatban, és nemsokára talán a gyártása is megkezdődhet.

Bármilyen maszkot is válasszunk, divatosat, mintásat, ami jókedvre derít, a legfontosabb, hogy viseljük, ha elmegyünk otthonról, mások és a saját egészségünk érdekében.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash, Instagram