Hogyan ápold a maszkodat? És miért ne akaszd soha a sebváltóra?

2020. augusztus 15.
Ideje beletörődnünk, hogy az arcmaszkok bizony idén már biztosan az életünk szerves részét képezik. Mára bizonyítottá vált, hogy kulcsszerepük van a koronavírus terjedésének lassításában, megfékezésében, így erősen ajánlott, zárt tereken, tömegközlekedésen pedig kötelező is a viselése. Ha megtaláltuk azt a típust, ami számunkra kényelmes, már csak azt kell megtanulnunk, hogyan gondoskodhatunk róla helyesen, hogy olyan hosszú ideig óvhassuk vele saját és mások egészségét, amilyen sokáig csak lehet.

Egy idő után kényelmetlen a viselése, úgy tűnhet, hogy nem jutunk elég oxigénhez, nem ismerjük fel az ismerőseinket és irritálhatja a bőrt. De gondoljunk azokra a sebészekre, akik 24 órás nyitott szívműtétet végeznek, végig maszkban, azt pedig több kutatás is megcáfolta, hogy az oxigénszintünk csökkenne maszkot viselve. Kétségtelenül nem kellemes, hogy maszkot kell(ene) hordanunk, ám nem is azért tesszük, mert jó, hanem hogy ezzel óvjuk mások és saját magunk egészségét, ami akkor lehetséges, ha a maszkot úgy viseljük, hogy az orrunkat és állunkat egyaránt takarja. De mit tehetünk, hogy sokáig viselhessük azt, ami bevált? Hogyan gondozzuk megfelelően az arcmaszkunkat?

1. Minden nap cserélni kell.

A kétrétegű, pamutból készült textilmaszkok majdnem olyan hatásosak a kutatások szerint, mint az egyszer használatos sebészi maszkok. Ám csak akkor, ha megfelelő higiénia mellett tisztítjuk és váltogatjuk őket.

“Gondoljunk úgy a maszkra, mint a fehérneműnkre. Minden nap cserélni kell”

– mondta Jade Flinn, a Johns Hopkins Kórház nővéroktatója. “Elegendő elképzelnünk, mennyi nedvesség és baktérium tapadhat meg rajta néhány órás hordás után. Ezek után nem akarhatjuk másnap ugyanazt viselni.” Michael Knight, a George Washington Egyetem orvosprofesszora szerint egy tökéletes világban mindenki egyszer használatos, eldobható sebészi vagy FFP3-as maszkot használna, melyeket szintén naponta cserélni kell.

2. Újrahasználható a sebészi és FFP3 maszk?

Különösen az átmeneti készlethiány idején fordult elő, hogy az emberek gyakran többször is használták a sebészi maszkokat. Ám ez egyáltalán nem biztonságos, még akkor sem, ha megfelelő tárolás mellett a lehető legkevesebb szennyeződés kerül rájuk. “Ezért ne akasszuk például a boltból kijőve az autó visszapillantó tükrére vagy sebességváltójára, vagy éppen a saját csuklónkra, karunkra a maszkot, míg hazaérünk” – figyelmeztetett a szakember.

Olvastad már?

3. A nedvesség miatt érezzük úgy, hogy fulladunk.

Különösen a sebészi maszkok és a textilmaszkok gyűjtik össze az izzadtságot az arcunkról, a nyálat, ha beszélünk a maszkban, hiszen pont ez a céljuk: ne engedjék át az anyagon a testnedveket. Ugyanakkor “a nedves maszk veszélyes maszk” – mondta Knight. “A maszknak az a lényege, hogy a levegő azon keresztül jusson ki és be, így megszűrhesse a részecskéket.Ha átnedvesedik, az megakadályozza a légáramlást, így azt érezhetjük, hogy nem kapunk rendesen levegőt. Nem a maszk a hibás, hanem a nedvesség” – magyarázta a professzor, aki azt javasolja, hogy ha ezt tapasztaljuk, nem az a megoldás, hogy lehúzzuk az orrunkról a maszkot, hanem vegyünk elő egy tisztát, és cseréljük le az elhasználódott darabot. 

4. Hogyan mossuk helyesen?

Az általánosan javasolt módszer a legegyszerűbb: dobjuk a szennyesbe, és mossuk a többi ruhánkkal. A szakértők szerint a mosószerek tökéletesek a textilmaszk megtisztítására, ám maradhatnak az anyagon mosószer-maradványok, mely irritálhatja a bőrünket. Ezért (is) alakulhat ki például az érzékeny bőrűeknél maszkné. Mullans ezért az illatanyag-mentes, hipoallergén mosószereket javasolja elsősorban.

5. Fertőtlenít a napfény?

Még áprilisban utalt arra néhány kutatás, hogy az UV-fény hatásos lehet a koronavírus elpusztítására, így kórházakban használtak mesterséges UV-C sugárzást az FFP3-as maszkok fertőtlenítésére. A természetes napfény azonban nem feltétlenül ilyen hatásos a maszk megtisztítására a professzor szerint. “Gyakran látom, hogy az emberek kiteszik a Napra az egyszer használatos maszkot, hogy fertőtlenítsék. Igaz, hogy a Napból is érkezik UV-sugárzás, ám ez nem olyan egyenletes és erős, ami sterilizálhatná az orvosi eszközöket” – mondja Knight. Sőt, a napfény akár károsíthatja is az FFP3-as vagy a sebészi maszk műanyag részeit, anyagát. “Ha elolvassuk a sebészi maszk kezelési útmutatóját, azon azt láthatjuk, hogy ne tároljuk olyan helyen, ahol napfény érheti, mivel a maszk szűrőjének anyagát roncsolja a direkt napsugárzás.”

6. Hogyan tároljuk?

Bármilyen maszkot használjunk, a tárolásnál ugyanaz a szabály vonatkozik mindegyikre: ne szennyeződhessen. A táskánkba egy tiszta műanyagzacskóban tároljuk, az anyagot ne érintsük meg, ha lehet, csak a gumit, amivel a fülünkre rögzítjük, mindezt természetesen tiszta, fertőtlenített kézzel. “És ne csak a maszk felvétele előtt, a levétel után is fontos a kézfertőtlenítés, amiről gyakran hajlamosak megfeledkezni az emberek – figyelmeztetett Flinn. – A szennyeződés, a kórokozó nem látható. Ezért könnyű elfeledkezni róla.”

Olvass tovább!

Forrás: Washington Post
Fotó: Unsplash