Így nem fogjuk kinyírni a szobanövényeket ősszel!

2020. szeptember 07.
A szobanövények nem csak szépek, de életet lehelnek az otthonunkba is: tisztítják a helyiségben lévő levegőt, egy bizonyos szinten még néhány ártalmasabb gázt is képesek kiszűrni, ráadásul a közérzetünket is javítják. A hideg idő beköszöntével búcsút mondhatunk a közterületek szivárvány színeiben pompázó virágainak, de az otthonunkban nem kell megtennünk ugyanezt, ha tudjuk, hogyan bánjunk jól a szobadzsungellel! „Felelős vagy azért, amit megszelidítettél” – írta Saint-Exupéry, ez pedig azt jelenti, hogy zöld kedvenceinkről is gondoskodnunk kell, főleg az elkövetkező időszakban.

Zárjuk ki a sötétséget

Nekünk a legrosszabb esetben is elérhető távolságra van a szolárium és a D-vitamin, de a növényeink sajnos nem ilyen szerencsések. Hiába tudjuk hasznunkra fordítani az elektromosságot, és egy kis fényt csempészni a sötét és hideg időszakba, cserepes barátainkat nem fogja felvidítani az ablakban pislákoló gyertya lángja. Viszont, ha a zöldet tesszük az ablakunkba a díszkivilágítás helyett, akkor máris megmenthetünk néhány életet. Ha a levelek sárgulni kezdenek, akkor növényeink valószínűleg nem vízre, hanem napsugarakra éheznek, ezért a fényigényes, télen virágzó fajtákat helyezzük otthonunk déli fekvésű szobáiba. A szellőztetések során viszont vigyázzunk, mert a hideg levegőtől nemcsak mi, hanem kedvenceink is megfázhatnak!

Locsoljunk rendületlenül

Ha túl száraz levegő vesz körül minket, akkor nemcsak a bőrünket, hanem a növényeinket is hidratálnunk kell. A sivatagi körülmények megelőzése érdekében helyezzünk párologtatót a radiátorra, szórjunk a virágföld tetejére agyaggranulátumot vagy az aljára murvát. Ha rendszeresen vizet permetezünk növényeinkre, akkor a kiszáradás megelőzése mellett a levelekre lerakódott kosztól is megtisztíthatjuk őket, hogy tovább éljenek és otthonunk levegőjét is megfelelően tisztíthassák. Ha csökken a levegő nedvességtartalma, akkor a könnyen elszaporodó kártevők ellen is védekeznünk kell. Ha a leveleken betegség jeleit véljük felfedezni, akkor érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy milyen kórokozó állhat a háttérben, majd annak megfelelően ápolni zöld barátainkat.

A csendes pihenő kötelező

Sok dísznövénynek – de nem minden fajtának – van szüksége arra, hogy téli álmot aludjon, arra viszont nem, hogy rendszeresen tápláljuk tápanyagokkal és vízzel. Hagyjuk őket pihenni és vegetálni, hogy tavasszal ismét gyönyörködhessünk szebbnél szebb virágaikban.

Mit válasszunk otthonunkba, ha notórius növénygyilkosok vagyunk?

A kukoricalevél igazi túlélő: nem zavarja a hőmérsékletváltozás és a fényviszonyok csökkenése, csak a túl sok öntözés és átültetés. Az anyósnyelvnek vízre is csak havonta egyszer van szüksége, a pozsgafa, a filodendron és a begónia pedig szintén nem szereti, ha túlöntözik. A bromélia szép, bár nem túl magasak az igényei, hiszen a 21 fok körüli hőmérsékleten túl nincs szüksége másra ahhoz, hogy életben maradjon. A korallvirág és a zöldike igazi téli növények – tíz fok alatt is megállják a helyüket. A rákvirágnak és a vitorlavirágnak pedig különösen nagy szerepe van a szobai levegő tisztításában, és jól tűri a sötétebb tereket, ami az őszi–téli csukott ablakok mellett különösen jó hírnek számít.

Fotó: Getty Images

További növénytippekért kattints IDE!