Ezekkel a növényekkel környezettudatos módon tisztíthatjuk a szoba levegőjét

2020. augusztus 25.
Sokszor a szoba levegőjének a minősége rosszabb, mint az utcaié. Amikor pedig szellőztetünk, akkor tulajdonképpen nem tisztítjuk a levegőt, hanem kicseréljük az utcai szmogosra. Mivel átlagosan az emberek több időt töltenek négy fal között – és ez a tendencia koronavírus óta drasztikusan nőtt is – érdemes valamilyen módon tisztítanunk a szoba levegőjét ahhoz, hogy frissek és egészségesek maradhassunk. 

Ha nem szeretnénk drága légtisztító készülékeket vásárolni vagy valami környezettudatosabb alternatívára vágyunk, akkor nincs is kézenfekvőbb a növényeknél! Némelyik szobanövény sokkal hatékonyabban tisztítja meg a levegőt, mint mások. Nem más, mint a NASA készített néhány évtizede egy kutatást arról, hogy milyen növényeket érdemes például a hálónkba tenni a tiszta levegő érdekében. A következő növények olyan káros anyagokat is képesek megkötni az oxigéntermelés mellett, mint a formaldehid, a triklóretilén és a benzol.

1. Sárkányfa

A tarka sárkányfa, azaz a dracéna nemcsak olcsó és mutatós növény, de a levegőből képes kiszűrni szinte minden szennyeződést. Mindenképpen a lakás világos pontjára kell elhelyezni, de a tűző naptól védjük! Annak érdekében, hogy sokáig pompázzon a lakásban, érdemes gyakran vízpermetezni a leveleit is, mert a száraz levegőt nem szereti.

2. Aloe

Az aloefélék nemcsak belsőleg és a bőrünkre kenve csodaszerek, de képesek megtisztítani a levegőt például a takarítószereinkkel a lakásba kerülő káros anyagoktól is. Az aloetartás titka, hogy ne akarjuk túllocsolni őket, de egyébként szinte lehetetlen kinyírni a légtisztító kedvencünket.

3.  Vitorlavirág

Az egyik legjobb választás a vitorlavirág, ha légtisztításról van szó, emellett szerencsére nem túl kényes növényről beszélünk, ezért kezdő virágmamáknak és virágpapáknak is kiváló választás. Számos rákkeltő anyag kiszűréséért cserébe csak annyit kér, hogy a nyári napokon permetezzük néha a levelét, tegyük napos vagy félárnyékos helyre és lágy, szobahőmérsékletű vizet adjunk neki.

További növényes tippekért kattints IDE!

Fotó: Getty Images