Így ellenőrizhetjük, hogy szomjazik-e a szobanövényünk

2020. június 14.
Minden szombaton 17 órakor Instagram-élőzünk a hazai ökomozgalmak egy-egy képviselőjével. Múlt szombaton, a live rovat hetedik részében a Plante Budapest alapítójával, Klenovszki Mimivel beszélgettünk. A rovat sajátossága, hogy minden élőt egy-egy praktikus gyakorlati tippel zárjuk, most például Mimi a növénytartás egyik legnagyobb buktatójára hívta fel a figyelmünket.

Nem könnyű eltalálni, hogy mennyi vízre van szüksége a növényeinknek. Lehet, hogy még látszólag rendben van a szobanövényünk, de már szomjazik, vagy éppen az ellenkezője, hogy „túlszerettük”, és túllocsoltuk a kedvencünket. Ha hosszú távon szomjaztatjuk vagy túllocsoljuk a növényt, akkor nem fogjuk megúszni az elszáradását vagy a kirohadását! Ráadásul minden növénynek más a vízigénye, és rengeteg más faktortól is függ, hogy milyen gyakran kell locsolni őket. Befolyásolhatja a hőmérséklet, a szoba páratartalma, vagy hogy a szoba melyik részén helyezkednek el növények.

Egy pofonegyszerű trükkel egyszerűen meghatározhatjuk, ha itt az ideje a következő locsolásnak! Ha belenyomjuk az ujjunkat a szobanövény földjébe, körülbelül kétujjnyi mélységben, és ott száraz földet találunk, akkor már meglocsolhatjuk. Ha azonban nedves a föld, akkor várjunk az öntözéssel. Érdemes a locsolás után két órával ismét ránézni a növényekre: ha nem szívta be az összes vizet, akkor az azt jelenti, hogy már nincs többre szüksége, és leönthetjük a tálcájáról a felesleget.

Fotó: Getty Images

Olvastad már?


Kapcsolódó