Ne legyen tabu a menopauza: akit a menopauza szele megcsapott

2020. szeptember 15.
Időnként furcsa hőhullámok törnek rád és megmagyarázhatatlan hangulatváltozásoknak vagy tanúja? Nem tudsz éjszaka aludni és a szex már nem annyira érdekel? Néha kimarad, vagy előbb jön meg a menstruációd, a bőröd és a hajad szerkezete is megváltozott? Ha elmúltál már negyvenéves jó, ha ezeket a tüneteket a menopauza közeledtével hozod kapcsolatba. Így időben felkészülsz a változókorra.

A menopauza, azaz a menstruáció végleges elmaradása többnyire az ötvenes életévek elejére, a magyar nőknél átlagosan 50-51 éves korra esik. Sokakban az első tünetek megjelenésekor fel sem merül, hogy átlépték már a változó kor küszöbét. Pedig ezt a hosszú, változásokkal teli időszakot – ami 4-8 évig is eltarthat – perimenopauzának nevezik. A petefészek aktivitása a 30-as életévek végén kezd csökkenni, egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel a női ciklus során, egyre kevesebb tüsző érik meg havonta, az ovuláció egyre kiszámíthatatlanabb lesz. Majd teljesen leáll, és megtörténik a menopauza, amennyiben 12 hónapon át nincs menstruáció. Az utána következő éveket a posztmenopauza időszakának hívják, a hormonhiány miatt bizonyos tünetek továbbra is jelen lehetnek, és más rizikófaktorok, mint a csontritkulás, szív és érrendszeri megbetegedések kockázata felerősödnek.

Segít az életmódváltozás

Futok az életemért, meséli egyik barátnőm, aki negyvenedik születésnapján húzta fel először a futócipőjét, és építette be a futást életének elengedhetetlen programjai közé. A ma ötvenöt éves nőből nem lett maratoni futó, de azóta hetente négyszer, reggelente 40 percet a futópályán tölt. Esküszik arra, hogy a menopauza tüneteit ezzel a módszerrel tartja kordában, és így sikerült megelőznie az évi fél kiló súlygyarapodást, ami ebben az életkorban életmódváltás nélkül a nők nagytöbbségénél előfordulhat. Biztos jók a génjei, gondolhatjuk, amiben lehet, hogy van némi igazság, de az életmódváltás mindenkinek csak segíteni tud. És ebben nemcsak a sportolás, de a helyes táplálkozás, a dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás kerülése, a stressz csökkentése is benne van.

Olvastad már? 

Hormonpótlás vagy sem?

Az 1990-es években a hormonpótlás nagyon népszerű volt mind orvosi, mind pedig a betegek körében. 2002-ben megjelent egy amerikai tanulmány, ami úgy értelmezte a vizsgálatainak az eredményeit, hogy a hormonkezelés emlőrákot okoz. Később kiderült, hogy sokkal árnyaltabb a kép, és ez nem teljesen így igaz. A rossz kommunikáció miatt a nőkben és az orvosokban megmaradt az emlődaganattól való félelem, és ezért nem erőltetik a hormonkezelést. Ma Magyarországon a változókorban lévő nők alig egy százaléka részesül hormonpótlásban. A szakemberek ma a hormonkezelést súlyosnak minősülő változókori panaszok esetén javasolnak, olyan nőknek, akiknek az életminősége nagymértékben romlott, vagy olyan betegségeken, műtéteken estek át, amelyek esetében a hormonkezelés nélkülözhetetlen. A szükséges hormonpótlást feltétlenül egyénre szabva kell elrendelni, és rendszeres orvosi kontroll mellett lehet biztonságosan alkalmazni. Negyvenéves kor felett érdemes az étkezési szokásainkon is változtatni. Cseréld le a tányérodat kisebbre, és tudatosan választ ki, hogy mi kerül rá! A mediterrán étrendre való átállás például a hosszú élet egyik titka. Természetes, nem feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, mint gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és diók jellemzi. Kevesebb vörös hús, több hal, az étkezési zsírok fő forrása az olívaolaj. Ez az antioxidánsokban gazdag étrend nemcsak a túlsúlytól véd meg, de késlelteti a memóriaromlást is. A gyógynövények jótékony hatását ebben az életkorban is igénybe vehetjük. Az orbáncfű nagyszerű feszültségoldó, javítja a hangulatot és az alvásra is jó hatással van, mivel a szerotonin lebontásáért felelős anyagot blokkolja. A vöröshere ösztrogénszerű izoflavonoidokat, értékes ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek helyreállítani az ösztrogénszintet. A poloskafű szintén ösztrogénszerű anyagokat tartalmaz, így jótékony hatással van a hormonháztartásra, gyógyír a stressz ellen, enyhíti a hüvelyszárazságot is. Este lefekvés előtt egy zsályatea csökkenti az izzadást, mérsékli a hőhullámokat.

Alternatív megoldások

Mozgás minden mennyiségben. A kardioedzések mellett léteznek kifejezetten, a női hormonháztartás működését befolyásoló mozgásformák. Az Aviva-torna például nemcsak a női termékenység fokozására jó, de a változókor tüneteinek kordában tartására is. A speciális beszorító és ellazító gyakorlatok támogatják a méh és a petefészek működését, egyensúlyba hozzák a hormonszintet. Hatást gyakorolnak a belső elválasztású mirigyek működésére, ezért gyakran hormontornának is nevezik. A női jógaórákon a fókusz a női test és lélek különleges igényein van. A gyakorlatok helyreállítják az altest energetikai rendszerét, egyensúlyba hozzák a hormonháztartást. Az ászanákat kiegészítő légző gyakorlatok hozzájárulnak a kiegyensúlyozott hormonális működéshez, az idegrendszer és ezzel az érzelmek stabilitásához. Ha eddig még nem próbáltunk ki különféle meditációs technikát, eljött az idő, hogy most megtegyük. A magas stressz szint hatására erősödnek a menopauza tünetei, a különböző meditációs, ellazulást segítő technikák – mindfullness, autogéntréning, légzésfigyelés, imagináció, vizualizáció – nyugtatják az idegrendszert, erősítik az immunrendszert, jótékony hatással vannak a vérnyomásra, a szívműködésre, sőt még az agyunkat is védik az öregedéstől.

Fotó: Getty Images

Októberi lapszámunkban 10 oldalon foglalkozunk a témával Dosszié rovatunkban Ne legyen tabu a menopauza! címmel!