“Úgy élünk, mintha nem is létezne” – Michelle Obama nyíltan beszélt a menopauzáról

2020. augusztus 19.
A mentális betegségek és depresszió után újabb tabut döntöget Michelle Obama. A korábbi amerikai first lady legutóbbi beszédében a klimaxról és menopauzáról, és ennek az életszakasznak a nők karrierjére, súlyára, önképére gyakorolt hatásáról, az öregedésről vallott.

Fontosabbnál fontosabb témákat vet fel Michelle Obama, mióta elindította podcast-sorozatát. Legutóbb régi barátjával, a washingtoni szülész-nőgyógyász szakorvossal, Sharon Malone-nal beszélgetett, amikor elmesélte, hogy egyszer az elnöki helikopteren tört rá a hőhullám, pont mielőtt egy hivatalos eseményen vettek volna részt férjével, az akkori amerikai elnökkel, Barack Obamával. 

“Olyan volt, mintha valaki egy kemencét fűtött volna be bennem” – idézte fel Michelle Obama. “Aztán minden elkezdett szétfolyni, és arra gondoltam, hogy képtelen vagyok ezt végigcsinálni.”

“Nagyon fontos információ, mi történik egy nő testével. Fontos, hogy legyen helye a társadalomban, mert az emberek fele éli ezt át, mégis úgy teszünk, mintha nem is történne ilyen.”

Az 56 éves Michelle Obama nyolc éven át volt az Amerikai Egyesült Államok first lady-je férje, Barack Obama akkori elnök oldalán, és nevelte mára egyetemista lányaikat, Maliát és Sashát. Michelle Obama elmondása szerint férje körül sok nő dolgozott a kabinetben, közülük sokan estek át a menopauzán, és férje látta, láthatta, amikor valakit hirtelen kiver a víz. “Barack tudta, mi történik, úgy volt vele, ez az élet része. Nem esett kétségbe tőle, megkérdezte, bekapcsolják-e a légkondicionálót.”

“A nők egy bizonyos életkorban elveszítik az értéküket a társadalomban, ellentétben a férfiakkal, akiket a korral egyre jobban megbecsülnek. Ezt a képet csak erősíti a média, ahol az idős férfiak mellett is fiatal nők tűnnek fel – hívta fel rá a figyelmet Michelle Obama. – Ha jól megnézzük a filmeket, a nők általában jobban néznek ki a férjüknél, és felmerül bennünk a kérdés, hogy lehet vele?! Sok korombeli nőtől hallottam, hogy úgy érzik, láthatatlanná váltak.”

Olvastad már?

“A nőket azért jutalmazza a társadalom, hogy fiatalabbnak nézzenek ki a koruknál. Arra gondolok, amikor ilyeneket mondanak, hogy nézd, milyen gyorsan visszanyerte az alakját, mintha sosem szült volna gyereket – ezzel tulajdonképpen azt fejezik ki, hogy milyen jó, ha valaki nem öregszik.”

Michelle Obama azt mondta, ő például 180 centiméter magas és van csípője, combja. A szülész-nőgyógyász teljesen egyetértett azzal, hogy a társadalom nagyon gyakran hatalmas nyomást helyez a nőkre a testalkatuk miatt, és csak akkor értékel egy nőt, ha vékony. “A vékonyság és az egészség két teljesen különböző dolog” – mondta Malone, aki szerint az orvosokhoz hasonlóan erőteljesebben a funkcióra, mint a formára kellene fókuszálnia az embereknek is. 

Michelle Obama is teljesen egyetértett, megemlítve azt a társadalmi elvárást is a nők felé, hogy akkor is úgy nézzenek ki, mintha skatulyából rántották volna ki őket, ha épp erős hőhullámmal vagy menstruációs görcsökkel küzdenek. 

A volt first lady eltűnődött azon is, vajon a férfiak képesek lesznek-e valaha ezt tolerálni, és arra kérte az embereket, hogy legyenek megértőbbek egymással és ezekkel az élethelyzetekkel, és egyszerűen örüljünk annak, milyen csodálatosak vagyunk.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Getty Images