Ma van a kávé világnapja – 5 örömteli tény a kedvenc italunkról

2020. szeptember 29.
5 pozitív kávés ténnyel ünnepeljük a kávé világnapját. Fogjatok egy csésze erős feketét vagy tejes-habos verziót, és ünnepeljetek velünk!

1. Számít a csésze

A tudósok 309 személyt vontak be a kutatásba Kínából, Kolumbiából és az Egyesült Királyságból. Nyolc különböző típusú kávésbögre képét mutatták nekik, amelyeket rangsorolniuk kellett aszerint, mennyire zamatos, keserű vagy édes kávét várnak az adott csészétől. A résztvevők országtól függetlenül úgy nyilatkoztak, hogy a kisebb, keskenyebb pohárról aromásabb, keserűbb kávéra asszociáltak, míg egyetértettek abban, hogy a szélesebb csésze valószínűleg édesebb kávét rejt.

2. Imádja a bőrünk

A kávéból kinyert koffein jó hatással van bőrünkre, csökkenti a gyulladást, halványítja a szem alatti karikákat, és segít eltüntetni a narancsbőrt. A koffein mellett a kozmetikumokban a kávét és a kávésavat is előszeretettel használják, előbbi szuper antioxidáns, utóbbi pedig frissíti és ragyogóvá teszi a bőrfelszínt.

3. Melegen vagy hidegen?

Ittál már valaha hideg kávét? Ha még nem, ne most szokj rá! Egy friss kutatás ugyanis bebizonyította, hogy a forró kávéban több antioxidáns található, mind a hidegben. Ennek ellenére a hideg kávénak is megvannak a maga előnyei: bár alacsonyabb mennyiségű antioxidáns található benne, a gyomrunk számára mégis jobb, ugyanis kevesebb savat termel.

4. Még fogyaszthat is

Szinte túl jó, hogy igaz legyen, de Sarah Flowers táplálkozási szakértő szerint a reggeli kávénk a fogyókúránkat is megtámogathatja. Ha reggel az első dolgunk, hogy ledöntsük a nagy bögre kávénkat, azzal nemcsak koncentrációs képességünket és éberségünket turbózzuk fel, de az anyagcserénket is beindítjuk, ami pedig hozzájárulhat az eredményes fogyáshoz.

5. Kávé a hosszú élet titka

Két nagy kutatás (egy amerikai és egy európai) is arra jutott, hogy a kávé rendszeres fogyasztása meghosszabbíthatja életünket –  mindegy, hogy méregerős feketéről, tejhabos lattéról vagy akár egy csésze koffeinmentes kávéról van szó. A hosszú, követőjellegű kutatásokban megállapították, hogy a kávéfogyasztók különösen ellenállónak bizonyultak a szívbetegségekkel és a tüdő betegségeivel szemben, de általánosságban is elmondható, hogy hosszabb ideig élnek.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!